کاربر: میهمان
با پزشکان معرفی شده در این سایت تماس بگیرید و مشکلات خود را مطرح نمایید  

درمان سرطان مغز

جراحی سرطان مغز

جراحی سرطان مغز

در برخی از مراکز درمانی، جراحی نخستین گام در درمان سرطان است. روش هایی با کم ترین حالت تهاجمی برای درمان سرطان مغز انجام می شود که طی آنها با دقت و ایمنی، تومورها را برمی دارند.

هدف از جراحی سرطان مغز، تعیین محل بافت سرطانی و بیرون آوردن هر چه بیشتر این بافت می باشد و نیز دانستن این موضوع که گستردگی سرطان موجود در مغز چقدر است.

جراحی کمک می کند فشار درون جمجمه کم شود و عملکرد عصبی از دست رفته بیمار به او بازگردد. جراحی می تواند مشکلات مربوط به تشنج های ایجاد شده توسط تومور را کاهش دهد. گاهی جراحی برای ایجاد دسترسی مستقیم برای انجام سایر مداواها مانند شیمی درمانی و یا پرتو درمانی نیز بکار برده می شود.

جراحی سرطان مغز اغلب با انجام بیوپسی آغاز می شود. در بیوپسی، نمونه هایی از بافت سرطانی مغز برداشته می شود و سپس نمونه ها را برای تشخیص قطعی در زیر میکروسکوپ بررسی می کنند. اغلب درخلال بیوپسی، تومور را کاملا برمی دارند و این به ویژه هنگامی اهمیت دارد که تومور، ساختار مغز را تهدید می کند.

تومورهای قابل جدا کردن در برابر تومورهای غیر قابل جدا کردن

موقعیت و سایز تومور مغز به همراه عوامل فردی ویژه بیمار تعیین می کند که آیا تومور قابل جدا کردن است یا نه. برخی از تومورها که در مناطق حساس مغز قرار دارند، غیر قابل جدا کردن هستند، مناطقی از مغز که ممکنست عمل جراحی برای برداشتن تومور، بسیار خطرناک باشد و یا اینکه سبب شود آسیب زیادی به بافت سالم مغز برسد. احتمال دارد که بتوان ایمنی عمل جدا کردن تومور را با نقشه برداری عصبی- روانشناسی از مغز افزایش داد. درخلال جراحی مغز و ستون فقرات درهر جایی که ممکن باشد، از روش های نقشه برداری از مغز استفاده می شود.

روش های جراحی با کم ترین تهاجم برای سرطان مغز

در گذشته جراحی سرطان مغز اغلب نیاز به برش های بزرگ تری داشت تا بتوان کاملا به منطقه تومور دسترسی پیدا کرد. با پیشرفت های فناوری، برای برداشتن تومور از مغز، نیاز کم تری به ایجاد برش های بزرگ می باشد.

هم اکنون پزشکان با آندوسکوپی، توانایی بررسی بسیار دقیق تومورها را بوسیله یک ابزار آندوسکوپی دارند. (ابزار یاد شده، بصورت لوله ای بلند و باریک مجهز به دوربین ویدیویی و روشنایی است). این روش بویژه برای تومورهای قدامی بر پایه جمجمه مناسب است.

موارد زیر برخی از مزایای بالقوه روش های جراحی با تهاجم کم برای سرطان مغز می باشند :

  • سرعت بهبود پس از جراحی افزایش می یابد

  • در دوران نقاهت درد کاهش می یابد

  • امکان انجام سریع تر سایر معالجات فراهم می شود

  • امکان بازگشت سریع تر شخص به فعالیت های عادی خود فراهم می شود

روش های جراحی سرطان مغز

براساس نوع تومور و رتبه بندی آن، موارد زیر برخی از جراحی های مربوط به سرطان مغز می باشد :

  • Craniotomy: با بهره گیری از ابزارهای ویژه، نخست بخشی از استخوان جمجمه را برای دسترسی به تومور برمی دارند. سپس همه یا بیشتر تومور را برمی دارند. پس از جراحی، معمولا استخوان جایگزین می شود. در طی انجام craniotomy، ممکنست بنابه دلایل گوناگونی از جمله تورم پس از عمل، بعدا استخوان را جایگزین کنند.

  • آندوسکوپی Endonasal: از آندوسکوپی برای دست یابی به تومور از طریق بینی و سینوس ها استفاده می شود. با استفاده از هدایت با تصویربرداری و ابزارهای ویژه متصل به آندوسکوپ، این نوع عمل سرطان مغز، امکان برداشتن تومورها و یا گرفتن نمونه هایی را برای بیوپسی فراهم می سازد.

  • Neuroendoscopy: از طریق یک شکاف کوچک بر روی جمجمه، از آندوسکوپ برای دیدن داخل مغز استفاده می شود. سپس می توان با کمک ابزارهایی ویژه متصل به آندوسکوپ، تومور را بیرون آورد و یا نمونه های بیوپسی گرفت.

دیگر روش ها

  • شنت: می توان یک لوله باریک (که شنت نامیده می شود) را از طریق حفره کوچکی بر روی جمجمه، در درون یک حفره مغز قرار داد. شنت، مایع اضافی مغز را به بخش دیگری از بدن مثلا شکم منتقل می کند که در آنجا، مایع یاد شده جذب سیستم گردش خون می شود. یک فیلتر، یاخته های سرگردان تومور را که ممکنست در مایع مغزی- نخاعی (CSF) باشد، می گیرد. این روش می تواند به کاهش فشار در جمجمه کمک کند.

  • جایگزین کردن یک مخزن Ommaya : درخلال این جراحی سرطان مغز، مخزن کوچکی متصل به یک لوله در زیر پوست سر کارگذاشته می شود. لوله گذاری منتهی به حفره ای در مغز می شود، جایی که CSF سیرکوله می شود. این کار امکان رساندن داروهای شیمی درمانی را به مغز و CSF فراهم می سازد و یا سبب برطرف شدن مایع برای انجام عمل بیوپسی می شود. هنگامی که دیگر نیازی به مخزن یاد شده نباشد، آن را برمی دارند.

ابزارهای پیشرفته نقشه برداری از مغز

از ابزارهای پیشرفته ای برای جراحی سرطان مغز استفاده می شود که دقت و ایمنی را افزایش می دهد. این ابزارها امکان برداشتن تومورهایی را که غیرقابل جراحی هستند فراهم می سازد درحالی که عملکرد عصبی حفظ می شود.

  • Intraoperative neuronavigation که از یک سیستم پیشرفته MIR برای نقشه برداری از بخش هایی از مغز استفاده می کند که مسئول عملکردهای مهم مغز است. این نقشه، امکان جراحی دقیق را برای پرهیز از آسیب به بخش های مهم فراهم می سازد.

  • نقشه برداری از مغز با روش Intraoperative electrophysiology به مانند GPS برای مغز است. از الکترودهای کوچکی که بر روی لایه بیرونی مغز قرار می گیرند، استفاده می شود تا مغز و مناطق پیرامون تومور را تحریک کنند. این کار کمک می کند تا مناطقی از مغز که مسئول سخن گفتن یا حرکت اعضاء بدن می باشند، مکان یابی شوند.

ارائه دیگر معالجات درخلال جراحی سرطان مغز

می توان درخلال جراحی مغز برای برداشتن تومور، سایر معالجات را نیز انجام داد. مثلا می توان شیمی درمانی نیز انجام داد که در این حالت آن را BCNU و یا Gliadel می نامند، ویفرهایی که مستقیما بر روی مغز قرار می گیرند. در این روش، شیمی درمانی به تومور و محل آن داده می شود که به کاهش عوارض جانبی مرتبط با شیمی درمانی سیستماتیک کمک می کند، عوارضی از قبیل تهوع و استفراغ.

همچنین مداوای دیگر مربوط به سرطان مغز که در دست پژوهش می باشد، سرطان مغز از نوع Intraoperative (IORT) می باشد. با این فناوری می توان پرتوها را در هنگام جراحی، مستقیما به محل تومور رسانید که این سبب می شود از آسیب رسیدن به ساختارهای سالم مغز به ویژه جمجمه و پوست آن جلوگیری شود.

 

شیمی درمانی سرطان مغز

بسیاری از بیماران دارای سرطان مغز، شیمی درمانی را به عنوان بخشی از برنامه درمانی خود دریافت می کنند. شیمی درمانی، بهره گیری از داروهای ضد سرطان برای نابود کردن یاخته های تومور می باشد که این کار با جلوگیری از رشد و تکثیر یاخته ها انجام می شود.

در مراکز درمانی، سرطان مغز را با شیوه ای تهاجمی و بدیع مداوا می کنند، این کار با انتخاب ترکیبات دارویی و روش های رساندن دارو انجام می شود که براساس نیازهای شخصی بیمار است.

برای بیمارانی که سرطان مغز با درجه بالا دارند، شیمی درمانی معمولا مورد استفاده قرار می گیرد. می توان از شیمی درمانی به تنهایی و یا در ترکیب با دیگر معالجات مربوط به سرطان مغز از قبیل جراحی و پرتو درمانی استفاده کرد.

درمان سیستماتیک برای سرطان مغز

داروهای شیمی درمانی به سیستم گردش خون وارد می شوند و بدان طریق به همه بدن می رسند. چالشی که در مورد استفاده از شیمی درمانی وجود دارد، یافتن داروهایی است که بتوانند از مانع خونی- مغزی (مانع طبیعی که از مغز محافظ می کند) بگذرند تا به یاخته های تومور مغز برسند.

داروهای شیمی درمانی را می توان بصورت خوراکی و به شکل قرص داد و یا آن را به ورید تزریق کرد. در مورد برخی از انواع سرطان مغز، داروهای شیمی درمانی را می توان مستقیما به مایع مغزی- نخاعی (CSF) رساند، چه در مغز و چه در ستون فقرات. برای انجام این کار می توان یک گیرنده ویژه را با عمل جراحی در زیر جمجمه کاشت. گیرنده به لوله ای متصل می شود که به هنگام سبرکوله شدن CSF به یکی از حفره های مغز می رسد.

شیمی درمانی موضعی برای سرطان مغز

می توان درخلال جراحی مغز برای برداشتن تومور، شیمی درمانی را به محل تومور رساند. هنگامی که همه یا بخشی از تومور مغزی برداشته می شود، ویفرهای حل نشدنی Gliadel (که محتوی داروی شیمی درمانی carmustine یا BCNU می باشند)، در مکانی که با تومور اشغال شده بود و یا نزدیک توموری که نمی توان آن را برداشت، قرار می گیرد. ویفرها مواد شیمی درمانی را به آهستگی و در طی چند روز آزاد می کنند.

چون شیمی درمانی موضعی تا جایی که ممکنست نزدیک به تومور مغزی انجام می شود بجای آنکه بصورت سیستماتیک انجام شود، اینست که روش یاد شده، تمرکز دارو را در محل تومور افزایش می دهد ضمن آنکه کم تر عوارض جانبی مربوط به شیمی درمانی سیستماتیک را به همراه دارد.

توجه بر عوارض جانبی شیمی درمانی سرطان مغز

شیمی درمانی، تقسیم شدن سریغ یاخته های سرطانی را هدف می گیرد. هرچند که برخی از یاخته های سالم بدن نیز به سرعت تقسیم می شوند، مانند مو، دهان، معده و مغز استخوان. هنگامی که شیمی درمانی به این یاخته های سالم آسیب می رساند، ممکنست عوارض جانبی زیر رخ دهد :

  • ریزش مو

  • تهوع

  • استفراغ

  • اسهال

  • افزایش خطر عفونت (ناشی از کاهش گلبول های سفید خون)

  • کوفتگی (ناشی از کاهش گلبول های قرمز خون)

  • خون مردگی و خون ریزی آسان (ناشی از کاهش پلاکت های خون)

در خلال معالجات، از ترکیبی از روش ها استفاده می شود. مثلا ممکنست پزشک داروهایی را پیش از معالجات و درخلال آن برای مبارزه با تهوع و یا جلوگیری از عفونت تجویز کند. همچنین آزمایش های خونی متداولی انجام خواهد شد تا میزان گلبول های خون زیرنظر گرفته شود. پزشک می تواند استروئیدهایی را را برای کم کردن تورم بخش پیرامون تومور مغز تجویز کند و نیز برای بهبود عملکرد عصبی و همچنین برای افزایش اشتها.

همچنین معالجاتی مانند تغذیه درمانی، طب naturopathic، مدیریت درد و توانبخشی همگی می توانند عوارض جانبی شیمی درمانی را کاهش دهند و بیمار را قوی نگه دارند به گونه ای که درخلال معالجات بتوان آسایش هرچه بیشتر او را فراهم ساخت.

 

برش مولکولی تومور سرطان مغز

از برش مولکولی برای بررسی واکنش تومورهای سرطانی به داروهای شیمی درمانی استفاده می شود.

درخلال بیوپسی، نمونه ای از بافت تومور مغزی برداشته می شود. سپس این نمونه از بابت تعدادی از نشانگرهای DNA مربوط به بافت بررسی می شود. با این کار می توان فهمید که کدام یک از داروهای شیمی درمانی می توانند بهترین اثر را داشته باشند و کدام یک احتمالا بی اثر می باشند.

برخی از مزایای بالقوه برش مولکولی تومور برای سرطان مغز اینها هستند :

  • آزمودن داروها در بیرون از بدن که بدین گونه می توان از مسمویت ناخواسته بیمار جلوگیری کرد.

  • شناسایی داروهایی که موثرتر هستند که با این کار می توان تومورهای مغزی را هرچه بیشتر و از همان نخست مورد هجوم قرار داد.

برش مولکولی تومور می تواند در صورت شکست معالجات استاندارد، گزینه ای نوید بخش برای بیماران دارای سرطان مغز باشد.

 

پرتو درمانی سرطان مغز

در پرتو درمانی از انرژی تابشی برای از بین بردن یاخته های سرطانی و نیز کاهش درد و سایر مشکلات ایجاد شده توسط تومور استفاده می شود.

با هدف گیری دقیق توسط پرتو درمانی می توان ضمن جلوگیری از تابش پرتوها به بافت سالم، از دوزهای بالاتر و دقت بیشتر برای از بین بردن تومور مغزی استفاده کرد.

معمولا از پرتو درمانی پس از جراحی استفاده می شود تا بتوان هرگونه یاخته های برجای مانده تومور را از بین برد. همچنین پرتو درمانی گزینه ای برای تومورهای غیر قابل جراحی می باشد و نیز برای تومورهایی که از سایر بخش های بدن به مغز سرایت کرده اند.

چون معمولا سرطان شش به مغز هم سرایت می کند، اینست که در مورد برخی از بیماران سرطان مغز نیز پرتو درمانی انجام می شوند تا از سرایت تومور به مغز آنها جلوگیری شود.

انواع پرتو درمانی برای سرطان مغز

پرتو درمانی بیمار دارای سرطان مغز براساس چندین عامل استوار است که شامل نوع و سایز تومور مغزی و گستردگی سرطان آنها می باشد.

تابش بیرونی پرتوها که در طی آن پرتوها از دستگاهی در بیرون بدن تابیده می شود، معمولا برای سرطان مغز عمومیت دارد. منطقه ای که پرتو درمانی می شود، شامل تومور و محل پیرامون آن است. برای آن دسته از سرطان های مغز که از جاهای دیگر بدان به مغز سرایت کرده است، گاهی پرتودهی به کل مغز انجام می شود.

موارد زیر برخی از از پرتو درمانی های مربوط به سرطان مغز است :

  • پرتو درمانی با شدت تعدیل شده (IMRT)

  • Stereotactic Radiosurgery (SRS)

  • پرتو درمانی با عملکرد داخلی

  • پرتو درمانی با کمک تصویربرداری توجه بر عوارض جانبی پرتو درمانی سرطان مغز

براساس میزان تابش، محل تومور و دیگر عوامل، ممکنست که پرتو درمانی برای سرطان مغز سبب عوارض جانبی خاصی شود. کوفتگی، ریزش مو، سوزش پوست و تورم مغز، عوارض جانبی متداول مربوط سرطان مغز هستند. گاهی بیماران دچار لخته شدن خون در ساق پا می شوند یا پاها و قوزک پای آنها متورم می شود.

درحالی که بیمار پرتو درمانی می شود، تیم درمانی تلاش می کنند تا هرگونه عوارض جانبی اور را مدیریت کنند. مثلا ممکنست برای کم کردن ورم یا جلوگیری از حرکت لخته های خون به سمت شش ها، استروئید تجویز شود.

بیمار، معالجات حمایتی از قبیل تغذیه درمانی، طب naturopathic، مدیریت درد، توانبخشی و طب ذهنی- جسمی دریافت خواهد کرد تا به مبارزه با عوارض جانبی مربوط به پرتو درمانی و یا هرگونه معالجات دیگر کمک شود. معالجات حمایتی به تقویت بیمار کمک می کند به گونه ای که بیمار بتواند به معالجات خود ادامه دهد بدون اینکه خلل چندانی به آسایش او وارد شود

 

پرتو درمانی با شدت تنظیم شده (IMRT) برای سرطان مغز

براساس نوع و درجه تومور و سایر عوامل، برخی از بیمارانی که دچار سرطان مغز هستند، با پرتو درمانی با شدت تعدیل شده (IMRT) مداوا می شوند. IMRT نوعی از پرتو درمانی با تابش بیرونی (EBRT) است. IMRT امکان ارائه دوزهای بالاتر پرتوها را به تومورها فراهم می سازد و این درحالی است که طی آن آسیب به بافت سالم مغز به حداقل می رسد.

با IMRT، نخست از فناوری تصویربرداری برای تعیین محل تومورها در مغز استفاده می شود. سپس از یک دستگاه ویژه پرتو ایکس بنام شتاب دهنده خطی استفاده می شود که پیرامون بدن بیمار حرکت می کند تا پرتوهایی با ضخامت مداد را به سمت تومور مغز هدایت کند، این کار در زاویه های گوناگون و با شدت های گوناگون پرتودهی انجام می شود.

این دستگاه با فناوری ویژه خود، آسیب به بافت سالم مغز را کاهش می دهد و عوارض جانبی را به حداقل می رساند. در نتیجه، پرتو درمانی با شدت تعدیل شده به ویژه هنگامی سودمندی بیشتری دارد که تومورهای تحت درمان در ساختارهای اصلی هستند، ساختارهایی مانند ساقه مغز و اعصاب بینایی.

مزایای IMRT

  • یک نرم افزار نیرومند و پیشرفته بکار می رود تا دوز دقیقی از پرتوها را براساس سایز تومور، شکل تومور و موقعیت آن بدست دهد.

  • به پزشکان امکان استفاده از دوزهای بالاتری از پرتوها را از هر زاویه ای می دهد و تابش را مطابق با تومور مغزی شکل می دهد.

  • در خلال کار، شدت پرتوهای تابش را با دقتی لیزری تنظیم می کند. پرتو درمانی با شدت تعدیل شده سبب می شود که بافت سالم مغز از پرتوها به دور بماند و عوارض جانبی کم شود.

 

پرتو- جراحی Stereotactic (SRS) برای سرطان مغز

پرتو- جراحی Stereotactic که پرتو درمانی Stereotactic (SRS) نیز نامیده می شود، یک نوع درمان پیشرفته بشمار می آید. این روش یک روش پرتو درمانی بدون جراحی است که دوزهای بالایی از پرتوها را با دقت بالا به تومور می رساند.

با بهره گیری از تکنیک تصویربرداری، نخست از موقعیت تومور مغزی نقشه برداری می شود. سپس با استفاده از تجهیزات پیشرفته کامپیوتری، پرتوهای چندگانه ای پیرامون تومور فرستاده می شود تا یاخته های سرطانی را از بین ببرند.

با فناوری SRS می توان پرتوها را به محدوده تومور متمرکز کرد و بافت سالم مجاور را که به ویژه در مغز اهمیت ویژه ای دارند، حفظ کرد.

معمولا SRS برای مداوای تومورهای کوچکی که محدود به مغز یا طناب نخاعی می باشند، بکار می رود و نیز برای درمان رگ های خونی غیر طبیعی در مغز. چندین حالت وجود دارد که می توان از SRS برای درمان تومورهای مغزی منتقل شده (به عنوان جایگزینی برای پرتو دهی به حفره های مغزی یا جراحی) استفاده کرد و این به ویژه برای تومورهایی است که فقط در یک محل قرار ندارند.

مزایای SRS برای سرطان مغز

  • SRS با دقت بر روی تومور مغزی از زاویه های گوناگون بر روی تومور مغزی تمرکز می کند و دوز بالایی از تابش را به تومور می رساند درحالی که آسیب به بافت سالم مجاور کاهش می یابد.

  • SRS شدت پرتوهای تابشی را تنظیم می کند و بافت پیرامونی مغز را از آسیب پرتوها به دور نگه می دارد.

  • با بهره گیری از پرتو درمانی سرطان مغز می توان بدون برخورد با خطرات جراحی، به تومور دست یافت. برشی ایجاد نمی شود، ناراحتی کمی برای بیمار ایجاد می شود و دوره نقاهت کاهش می یابد.

  • SRS بعلت دقتی که دارد، می تواند گزینه ای باشد برای کسانی که قبلا پرتو درمانی داشته اند چون با این روش از رسیدن پرتوها به مناطق دیگر بدن جلوگیری می شود.

 

پرتو درمانی با عملکرد داخلی برای سرطان مغز

در برخی از مراکز درمانی پیشرفته، روش درمانی پرتو درمانی intraoperative (IORT) در مرحله پژوهشی است. با IORT می توان درخلال جراحی برای برداشتن تومور، یک دوز تکی و نیرومند را مستقیما به بستر تومور تاباند. این کار سبب می شود که میزان تابش قابل ارائه را بتوان تا حد زیادی افرایش داد درحالی که بافت های سالم پیرامونی در مغز از تابش پرتوها به دور می ماند.

مزایای IORT

IORT یک گزینه درمانی است که مزایای بالقوه زیر را داراست:

  • امکان این فراهم می شود که دوزهای بالایی از پرتوها به لبه های تومور برسد در حالی که مناطق سالم مغز از پرتوها به دور می مانند.

  • در روش IORT ، بافت ها و اندام های سالم از تابش پرتوها به دور می مانند، به ویژه جمجمه و پوست آن.

  • این روش به نابود کردن یاخته های باقیمانده تومور پس از جراحی سرطان مغز کمک می کند.

  • روش IORT به بیماران کمک می کند که بجای چندین هفته پرتو درمانی، در یک جلسه درمان مداوا شوند و بیماران بتوانند هرچه زودتر به خانه هایشان بازگردند. این مداوا فقط حدود پنج دقیقه طول می کشد.

 

پرتو درمانی با کمک تصویربرداری (IGRT) برای سرطان مغز

براساس نوع و درجه تومور و دیگر عوامل، برخی از بیمارانی که دچار سرطان مغز هستند، پرتو درمانی با کمک تصویربرداری (IGRT) دریافت می کنند.

با تلفیق تصویرداری آنی و پرتو درمانی با شدت تعدیل شده (IMRT)، IGRT را داریم که امکان تنظیم هرچه بیشتر تابش فراهم می شود به گونه ای که بتوان پرتو درمانی حتی دقیق تری نسبت به IMRT انجام داد.

با بهره گیری از IGRT می توان تومور مغزی را تعیین محل و آن را دنبال کرد و نیز تابش را با آن هماهنگ کرد.

چون پرتو درمانی با کمک تصویربرداری، هرچه بیشتر بر روی خود تومور هدف گیری می شود، اینست که فناوری یاد شده، امکان جلوگیری از تابش پرتوها به بافت های سالم مجاور را فراهم می سازد. این ویژگی به گونه ای قابل توجه، عوارض جانبی و مشکلات دیگر را کاهش می دهد درحالی که تابش به همان میزان حالت پیش می باشد.

 

ایمنی درمانی برای سرطان مغز

می توان از چندین نوع ایمنی درمانی برای از بین بردن تومورهای مغزی بهره گرفت.

ایمنی درمانی ها (که آن را معالجات بیولوژیکی هم می نامند) و نیز معالجات هدفمند سرطان مغز این اهداف را پی می گیرند: (1) تحریک سیستم ایمنی بدن برای واکنش در برابر تومور مغزی؛ (2) هدف گیری مسیرهای ویژه و یا یاخته های تومور مغزی درگیر در رشد تومور.

یک نوع درمان هدفمند برای درمان تومور مغزی، Avastin (bevacizumab) است که از طریق ورید داده می شود. یک پادتن monoclonal، این پادتن برای توقف شکل گیری رگ های خونی جدیدی که تومور برای رشد بدان نیاز دارد، کار می کند.

یک ایمنی درمانی متداول برای سرطان مغز، دارویی است که Gleevac نام دارد. این دارو به تولید مواد بیشتری کمک می کند که اصلاحگر واکنش بیولوژیکی نام دارد و به مبارزه با بیماری یاری دهنده است.

داروی دیگر Everolimus (Afinitor®) است که به شکل قرص داده می شود. این دارو برای جلوگیری از یک پروتیئن یاخته ای عمل می کند که بنام mTOR شناخته می شود. این پروتئین رشد و تقسیم یاخته ها را افزایش می دهد.

احتمال دارد که ایمنی درمانی یا درمان هدفمند را با دیگر معالجات مربوط به سرطان مغز مانند شیمی درمانی ترکیب کنند. این درمان برای بیمارانی بکار می رود که تومور مغزی آنها پس از معالجات پیشین سرطان مغز، عودت کرده است.

مدیریت عوارض جانبی ایمنی درمان سرطان مغز

ایمنی درمان یا درمان هدفمند می تواند سبب عوارض جانبی شود، از قبیل کم شدن گلبول های خون، خستگی بدنی، زخم های دهانی، تهوع، اسهال، فشار خون بالا و جمع شدن مایع (به ویژه در ساق پاها).

درخلال معالجات سرطان مغز، تیم درمان، معالجات حمایتی مانند تغذیه درمانی، طب naturopathic، طب ذهنی- جسمی و توانبخشی را فراهم می سازد تا بدن بیمار تقویت شود، عوارض جانبی کم شود و راحتی بیشتری برای بیمار فراهم شود.

 

طب Naturopathic برای سرطان مغز

طب Naturopathic برای سرطان مغز

چون تومورهای متنوعی می توانند در مغز تشکیل شوند و از سوی دیگر معالجات گوناگونی برای درمان آن بکار می رود، بیمارانی که سرطان مغز دارند، دچار مشکلات متعددی می شوند. طب naturopathic می تواند این مشکلات را کم کند، سیستم ایمنی بدن را تقویت کند و از مداوا شدن بیمار درخلال معالجات سرطان پشتیبانی کند.

تهیه برنامه Naturopathic

هنگامی که بیمار به یک مرکز درمانی پیشرفته سرطان وارد می شود، یک مسئول naturopathic را ملاقات می کند که عضوی از تیم درمانی است. او تاریخچه پزشکی بیمار و تست های تشخیصی بیمار شامل تصویربرداری و بیوپسی را بررسی می کند. برنامه ای تهیه خواهد شد که از معالجات سرطان مغز بیمار پشتیبانی می کند. این برنامه می تواند شامل یک یا چند مورد از موارد طب naturopathic بشرح زیر باشد:

  • مکمل های غذایی (مثلا ویتامین ها، مواد معدنی، اسیدهای چرب، آمینو اسیدها)

  • طب داروهای گیاهی

  • طب دارویی

  • آب درمانی

  • سم زدایی

  • مداوا توسط ماساژ با روغن های ویژه

پشتیبانی از معالجات سرطان مغز

برنامه naturopathic بیمار براساس تشخیص هایی که در مورد او انجام شده و نیز برنامه درمانی ویژه او می باشد. مثلا اگر بیمار تحت جراحی قرار گیرد، درمانگر naturopath می تواند پشتیبانی پیش و پس از جراحی را با استفاده از مکمل های غذایی انجام دهد تا توانایی تضعیف شده بهبود بیمار را فراهم سازد و احتمال ایجاد مشکلات را کاهش دهد.

اگر بیمار پرتو درمانی بگیرد، ممکنست که درمانگر naturopath ، گیاهان دارویی و نیز مکمل های غذایی را توصیه کند تا بتواند عوارض جانبی را کاهش دهد.

اگر بیمار شیمی درمانی بگیرد، ممکنست که درمانگر naturopath معالجاتی را برای جلوگیری یا کاهش عوارض جانبی مرتبط با شیمی درمانی توصیه کند. ممکنست که درخلال درمان، مکمل هایی تجویز شود که منافع ضد سرطانی آشکاری را دارد.

پشتیبانی مداوم

درخلال معالجات، درمانگر naturopath با تیم درمان همکاری می کند تا مکمل های غذایی داد شده به بیمار را زیرنظر بگیرد و از ایمنی رابطه بین دارو و گیاه دارویی و نیز دارو و تغذیه بیمار مطمئن شود، مواردی از قبیل اسید lipoic یا Nacetylcysteine که برای سرطان مغز کاربرد دارد.

پس از درمان، ممکنست که درمانگر naturopath گیاهان دارویی را توصیه کند تا از عودت سرطان جلوگیری کند و هرگونه عوارض جانبی باقیمانده را مدیریت کند.

 

تغذیه درمانی برای سرطان مغز

برخی از بیمارانی که دچار سرطان مغز هستند، مشکلاتی از قبیل تهوع، اسهال، یبوست و کوفتگی دارند که اینها می تواند غذا خوردن بیمار را با سختی همراه کند. سوء تغذیه می تواند با توقف و یا تاخیر در درمان، بیمار را با مشکل مواجه کند.

تغذیه درمانی به بیمار کمک می کند تا قوی تر بماند و معالجات مربوط به سرطان مغز را بهتر تحمل کند.

برنامه تغذیه ویژه بیمار

وضعیت غذایی بیمار براساس عواملی مانند تغییرات در وزن، غذایی که می خورد و مشکلات غذایی می باشد. بر مبنای این ارزیابی، متخصص تغذیه و دیگر اعضاء تیم درمان، یک برنامه غذایی ویژه بیمار فراهم خواهند ساخت.

این برنامه شامل اقداماتی خواهد بود که بافت بدن را ترمیم می کند، خطر عفونت را کاهش دهد، از سوء تغذیه جلوگیری می کند و انرژی و قدرت بدنی را افزایش می دهد.

مدیریت عوارض جانبی

ممکنست که متخصص تغذیه درخلال معالجات از اقدامات زیر برای مبارزه با عوارض جانبی بهره بگیرد :

  • تهوع: برای مبارزه با تهوع می توان توصیه کرد که چربی کم تری مصرف شود، بیشتر غذاهای سرد خورده شود چون رایحه قوی ندارند، فرآورده های زنجبیل، قرص نعناع و خوراک های دریایی مصرف شود .

  • اسهال: متخصص تغذیه می تواند برنامه ای شامل موز، برنج سفید و نان تست توصیه کند تا سوزش معده را کم کند و نیز مکمل های فیبردار محلول در آب (مثلا پکتین) تا مدفوع سفت تر شود.

  • یبوست: می توان به بیمار توصیه کرد تا فیبر بیشتری را در غذاهای خود مصرف کند و نیز نوشیدنی های گرم بیشتری استفاده کند تا سیستم گوارش او آب بیشتری داشته باشد و یبوست وی برطرف شود

  • کوفتگی- مصرف میان وعده های کوچک بجای غذاهای اصلی می تواند به مبارزه با کوفتگی کمک کند و قند ورودی به بدن بیمار را افزایش دهد تا بیمار انرژی بیشتری داشته باشد. همچنین می توان مکمل های معین دارای آهن و اسید فولیک تجویز کرد تا گلبول های قرمز خون را افزایش داد.

 

توانبخشی مربوط به سرطان مغز

سرطان کیسه صفرا و درمان آن می تواند سبب مشکلات شناختی و نیز مشکلات جسمی شود. براساس این که چه بخشی از مغز یا سیستم عصبی و سیستم عملکرد درگیر باشد (حرکت، حس، زبان و غیره)، بیمارانی که دچار سرطان مغز هستند، ممکنست مشکلات زیر را داشته باشته باشند :

  • مشکلات حافظه و تمرکز ضعیف

  • مشکلات آشکار در زمینه فکر کردن

  • سختی در پیدا کدن واژه ها برای بیان اندیشه های خود

  • مشکلات گفتاری

  • ضعف یا کرختی

  • مشکلات تعادل و هماهنگی

  • صرع

  • مشکلت بینایی

  • بیماری عصبی نوروپاتی

  • اشکال در بلع غذا

  • افسردگی

تغییرات در عملکرد عصبی شامل توانایی ارتباط با دیگران و انجام وظائف روزمره و همچنین برآشفته شدن، ناامیدی و ترس می باشد. حفظ توانایی حرکت درخلال درمان مهم است بدون اینکه مشکلاتی مانند ذات الریه، عفونت های دیگر و حتی فلج گریبانگر بیمار باشد.

درخلال معالجات سرطان مغز، تیمی از فیزیوتراپیست ها و پرسنل گفتاردرمانی با بیمار کار می کنند تا راحتی او را در خلال معالجات فراهم سازند.

هنگامی که بیمار به یک مرکز درمان سرطان وارد می شود، تیم توانبخشی ارزیابی اولیه ای انجام می دهد تا سطح سازگاری جسمی او در حال حاضر و نیز توانایی انجام فعالیت های روزانه اش را بسنجد. سپس درمانگر توانبخشی ویژه بیمار با او کار خواهد کرد تا برنامه ای متناسب با نیازهای بیمار طراحی کند. برخی از معالجاتی که درخلال برنامه توانبخشی سرطان مغز ارائه می شوند، اینها هستند :

  • فیزیوتراپی- شامل تمرینات قلبی- عروقی، تمرینات انعطاف و قدرت بدنی، می تواند استقامت، هماهنگی و تعادل و نیز بازگرداندن توان حرکتی بیمار را بهبود بخشد.

  • بازسازی بدنی- از یک پالس الکتریکی برای بخش های آسیب دیده کمک گرفته می شود تا بیماری عصبی توروپاتی را تسکین دهند و نیز حس لامسه و همچنین هشیاری بیمار را افزایش دهند.

  • ماساژ درمانی- درمانگرهای ماساژور می توانند فشار بر روی ماهیچه ها را کم کنند و احساس ریلکس بودن بیمار را به او بازگردانند.

  • زمان سنجی- یک سری صداهای تولید شده توسط کامپیوتر برای اندازه گیری ضربان ریتمیک و پاسخ به آن می تواند به افزایش میزان تمرکز بیمار کمک کند و تعادل او را بهبود بخشد.

  • آسیب شناسی گفتاری- می تواند گفتار، قدرت شناخت و مشکل در بلع غذا را بهبود بخشد که این ها همگی می توانند توانایی خوردن و آشامیدن بیمار را محدود کنند.

پس از پایان معالجات، تیم توانبخشی در باره بازگرداندن توانایی های جسمی و روحی به بیمار آموزش خواهد داد و او را آماده خواهد ساخت تا بتواند فرآیند توانبخشی را در خانه خود نیز ادامه دهد.

 

مدیریت و کنترل درد سرطان مغز

مدیریت درد برای سرطان مغز

دردی که ساکت نمی شود، می تواند بر هر چیزی از زندگی بیمار تاثیر منفی بگذارد از قبیل اشتها، میزان انرژی و خواب بیمار و نیز توانایی تحمل معالجات.

تیم مدیریت درد به کنترل درد کمک می کند تا بیمار بتواند از انرژی خود فقط برای مبارزه با بیماری بهره بگیرد.

طرح مدیریت درد ویژه بیمار

درد مربوط به سرطان مغز معمولا به سایز و به موقعیت تومور بستگی دارد. چون ممکنست تومورهای گوناگونی در مغز شکل بگیرند، بنابراین درد هر بیمار با بیمار دیگر متفاوت است. درد عصبی نوروپاتیک برای بیماران دارای سرطان مغز، درد متداولی استد.

مسئول مدیریت درد، درد بیمار را بررسی می کند. همچنین از اطلاعات بدست آمده از تست های تشخیص استفاده می کند، تست هایی که شامل معاینه های بدنی و تست های تصویربرداری برای بررسی وضعیت درد می باشد. سپس یک طرح مدیریت درد سرطان مغز ویژه آن بیمار تهیه می شود که شامل آن دسته از روش های کنترل درد است که بهترین تناسب را با وضعیت بیمار دارد.

روش های کنترل درد برای سرطان مغز

روش های زیادی برای کنترل درد و کمک به بهبود بیمار وجود دارد که اینها هستند:

رهایی از درد با کمک دارو

  • از راه دهان (داروهای ضد التهاب، داروهای مخدر)

  • وریدی

  • با تزریق (مثلا استروئیدها)

  • با شستشوی دهان

  • با شیاف

  • با قطعات ویژه ای که داروها را آرام آرام آزاد می کنند (مانند fentanyl، lidocaine)

  • با پمپ ویژه درد که توسط خود بیمار کنترل می شود

رهایی از درد بدون دارو

  • مسدود کردن عصب

بعلت ماهیت پیچیده درد مرتبط با سرطان، معمولا در مدیریت موفق درد از ترکیبی از روش های گوناگون استفاده می شود.

گنجاندن مدیریت درد در تیم درمانی

برنامه مدیریت درد سرطان مغز می تواند شامل یک یا چند مورد از درمان های پشتیبان زیر باشد :

  • مسئول Naturopathic- از معالجات طبیعی ازجمله اسیدهای آمینه، روغن ماهی، داروهای گیاهی و ویتامین بهره می گیرد تا آسیب های عصبی را برطرف کند و درد عصبی نوروپاتیک را کاهش دهد.

  • طب سوزنی- از سوزن های ظریفی برای مناطق ویژه ای از بدن استفاده می شود تا بتوان جریان انرژی را برانگیخت و درد را کاهش داد.

  • تیم توانبخشی - از فیزیوتراپی و ماساژ برای افزایش قدرت، بهبود حرکت و کاهش درد استفاده می شود.

  • تیم طب ذهنی- جسمی- از تکنیک های مشاوره و ریلکسیشن برای تخفیف مشکلات سهیم در درد استفاده می شود، مشکلاتی از قبیل افسردگی و تشویش.

 

طب ذهنی- جسمی برای سرطان مغز

طب ذهنی- جسمی برای سرطان مغز

بسیاری از بیماران دچار سرطان مغز، به صورت احساساتی با بیماری و چالش های مربوط به معالجات آن دست به گریبان هستند. تاثیرات مستقیم تومور بر روی مغز می تواند سبب اختلالات عصبی شود که بسیار ناراحت کننده هستند.

تیم طب ذهنی- جسمی می تواند به بیمار و نزدیکان او کمک کند تا درخلال معالجات، از پس استرس های احساسی و روحی خود برآیند.

گروه های مشاوره و پشتیبانی برای سرطان مغز

بیمار می توانید در ملاقات هایی که با تیم درمانی خود دارد، جلسات مشاوره با معالج ذهنی- بدنی نیز داشته باشد. او بیمار را تشویق می کند که احساسات خودش را در باره هر چیزی که در ذهن دارد، بیان کنید. بسیاری از بیمارانی که دچار سرطان مغز هستند، احساس دلواپسی، افسردگی و یا مشکل در تمرکز می کنند. احتمالا نزدیکان بیمار نیز نگرانی های خود را دارند. نگرانی هایی از قبیل کار و فشارهای مالی نیز وجود دارند.

درخلال معالجات، درمان های طب ذهی- جسمی زیر برای بیماران و نزدیکان او دردسترس می باشد:

  • مشاوره های فردی برای بیماران و نزدیکان او

  • مشاوره های زوجی

  • مشاوره های خانوادگی

  • مشاوره دادن به کودکان و نوجوانان

  • مدیریت استرس

  • خنده درمانی

  • مدیتیشن

  • Heart Math (در مورد نگرانی)

  • Auriculotherapy

  • کلاس های روانشناسی برای توجه بر روی موضوعات ویژه.

 
کاربر:
رمز:
لینک ها:    
   
 

پیشگامان
پیشگام
کارت فینگر
پردازش تردد