درمان سرطان مجرای صفرا
روش های جراحی سرطان مجرای صفرا
موارد سرطان مجرای صفرا براین اساس طبقه بندی می شوند که آیا می توان آن سرطان را با جراحی برطرف کرد یا نه. با توجه به سایز و موقعیت تومور، ممکنست بتوان آن را با جراحی برطرف کرد و یا نه.
جراحی برای سرطان های قابل ریشه کن کردن
برای سرطان های قابل ریشه کن کردن، نوع عمل بستگی به موقعیت قرار گرفتن سرطان دارد. در مورد سرطان های مجرای صفرای درون کبدی، تیم پزشکی احتمالا یک عمل hepatectomy (برداشتن بخشی از کبد) از نوع جزئی انجام خواهد داد.
در مورد برخی از انواع سرطان مجرای صفرا، مجرای صفرا و غدد لنفاوی نزدیک به آن را به همراه بخشی از کبد، کیسه صفرا، لوزالمعده و روده کوچک با جراحی برمی دارند که این بستگی به وضعیت بیماری دارد.
عمل جراحی سرطان مجرای صفرا یک عمل عمده است و در برخی از موارد می تواند مشکلات جدی به همراه داشته باشد. باید بیمار را برای تحمل درد پس از عمل آماده کنند. همچنین تیم تغذیه درمانی برای مدیریت بر تغییرات گوارشی پیش و پس از جراحی اقدامات لازم را انجام می دهد.
برای بیمارانی که تومورهایی غیر قابل ریشه کن کردن با جراحی دارند، در مورد گزینه های درمانی متعددی با بیمار گفتگو خواهد شد که شامل پرتو درمانی، شیمی درمانی و ablative therapy می باشد.
در برخی از موارد پزشک نشانه هایی را که توسط تومور سرطان مجرای صفرا ایجاد می شود، با جراحی کنترل می کند و یا آن را کاهش می دهد. می توان یک لوله صفراوی را در مجرای صفرا قرار داد تا زمانی که تومور، مجرای صفرا را مسدود می کند، آن را باز نگه دارد. گزینه دیگر، عمل بای پس مجرای صفرا است تا به صفرا امکان آن داده شود به روده کوچک برسد و مشکلات ایجاد شده را کاهش دهد، مشکلاتی از قبیل یرقان یا خارش؛ و این کار با وصل کردن بخش های دو طرف محل گرفتگی مجرای صفرا می باشد.
تیم مراقبت پزشکی تعیین خواهد کرد که آیا جراحی گزینه مناسبی برای درمان بیمار دچار سرطان مجرای صفرا می باشد یا نه.
پرتو درمانی سرطان مجرای صفرا
از پرتو درمانی برای از بین بردن یاخته های سرطانی، کوچک کردن تومور و نیز رهایی از مشکلاتی از قبیل درد استفاده می شود. پرتو درمانی را می توان با دستگاهی در بیرون از بدن بیمار انجام داد (پرتو درمانی بیرونی) و یا با موادی رادیواکتیو که در درون بدن در نزدیک یاخته های سرطانی قرار می گیرد (پرتو درمانی داخلی).
برخی از انواع پرتو درمانی برای بیماران سرطان مجرای صفرا اینها هستند:
پرتو درمانی با تابش بیرونی (EBRT): پرتوهای با انرژی بالا به یاخته های سرطانی درون مجرای صفرا از بیرون بدن تابانده می شود و این کار با استفاده از دستگاه هایی با فناوری های گوناگون انجام می شود.
پرتو درمانی با شدت تنظیم شده (IMRT): این نوع پرتو درمانی سرطان مجرای صفرا از یک برنامه کامپیوتری پیشرفته برای دوز دقیقی از پرتوها بصورت مستقیم به تومور بهره می گیرد.
پرتو درمانی با عملکرد داخلی (IORT): این نوع درمان نوین به برخی از بیماران سرطان مجرای صفرا این امکان را می دهد که یک دوز تکی نیرومند از پرتوها را درخلال جراحی دریافت کنند.
TomoTherapy® HI-ART: شکل پیشرفته ای از IMRT است که دوزهای دقیق و نیرومندی از پرتو درمانی را از 360 درجه به تومور می تاباند که می تواند گزینه ای درمانی باشد برای بیمارانی که ماکزیمم دوز تولرانس پرتو درمانی را داشته اند.
TheraSphere: نوعی پرتو درمانی داخلی که با استفاده از دانه های شیشه ای خاصی که microsphere نامیده می شوند، پرتوها را مستقیما به تومورها می رساند.
پرتو درمانی را می توان به تنهایی و یا در ترکیب با جراحی یا شیمی درمانی بکار برد. براساس تست های تشخیصی، ترکیبی از معالجات مناسب بیمار برای او درنظر گرفته می شود.
پرتو درمانی با تابش بیرونی (EBRT) برای سرطان مجرای صفرا
پرتو درمانی برای درمان سرطان مجرای صفرا مناسب است چون این امکان را می دهد که نسبت به سایر معالجات، به بافت سالم آسیب خیلی کمی برسد.
پرتو درمانی با تابش بیرونی (EBRT) پرتوهایی با انرژی بالا به تومورها می رساند که این کار با استفاده از یک نوع دستگاه ویژه پرتو ایکس است که شتاب دهنده خطی نامیده می شود. این دستگاه می تواند پرتوها را با هر زاویه ای بتاباند و شکل پرتوها را هماهنگ با شکل تومورها درآورد.
مزایایEBRT
یک روش سریع، بدون درد و سرپایی است.
خطرات متداول و یا مشکلات جراحی را ندارد.
برخلاف شیمی درمانی که از طریق گردش خون در همه بدن می گردد، EBRT بر روی تومور هدف گیری می شود و کم ترین آسیب را به بافت سالم می رساند.
چندین نوع EBRT برای درمان سرطان مجرای صفرا وجود دارد :
پرتو درمانی با شدت تعدیل شده (IMRT)
TomoTherapy® HI-ART
پرتو درمانی با شدت تعدیل شده (IMRT) برای سرطان مجرای صفرا
پرتو درمانی با شدت تعدیل شده (IMRT) یک سیستم بسیار پیشرفته پرتودهی می باشد.
IMRT یک سیستم پرتودهی است که تومورهای دور از دسترس مجرای صفرا را با دقت بالاتری نسبت به پرتو درمانی سنتی از بین می برد در نتیجه پزشکان می توانند با این روش از دوزهای بالاتر پرتوها بهره گیرند در حالی که آسیب به بافت سالم پیرامونی را به کم ترین میزان برسانند.
چندین اختلاف بین IMRT و پرتو درمانی مرسوم وجود دارد:
یک نرم افزار نیرومند و پیشرفته بکار می رود تا دوز دقیقی از پرتوها را براساس سایز تومور، شکل تومور و موقعیت آن بدست دهد.
متناسب با شکل سه بعدی تومور و پیچیدگی آن ، پرتوها را با برنامه ای متناسب با شکل واقعی سه بعدی تومور به تومور می رساند.
در خلال کار، شدت پرتوهای تابش را با دقتی لیزری تنظیم می کند.
اگر بخواهیم دوز در دسترس ماکزیممی از پرتو درمانی را داشته باشیم و نیز اگر تومور عودت کرده باشد، IMRT بعلت دقت بالاتر، گزینه درمانی مناسبی می تواند باشد.
پرتو درمانی با عملکرد داخلی (IORT) برای سرطان مجرای صفرا
در برخی از مراکز درمانی، روش درمانی بسیار پیشرفته پرتو درمانی intraoperative (IORT) هم وجود دارد. IORT این امکان را به بیماران دچار سرطان مجرای صفرا می دهد که درخلال جراحی، دوز تکی و نیرومندی از پرتوها به محل تومور آنها تابانده شود.
معمولا پرتو درمانی استاندارد، پنج روز در هفته است و در کل پنج تا شش هفته به درازا می کشد. با استفاده از IORT می توان دوز کوچک تری از پرتوها را در یک جلسه درمانی تکی ارائه داد درحالی که از آسیب رسیدن به بافت های سالم بیشتری جلوگیری می شود. این سبب کاهش عوارض جانبی و نیز کاهش زمان صرف شده در بیمارستان می شود.
این نوع درمان برای بیمارانی است که در مراحل اولیه بیماری هستند.
مزایای IORT
IORT یک گزینه درمانی است که مزایای بالقوه زیر را داراست:
بیشترین تاثیر به همراه کاهش امکان برگشت بیماری. IORT یک دوز متمرکز از تابش را بلافاصله پس از برداشتن تومور به محل تومور می رساند و به نابودی میکروسکوپی یاخته های سرطانی باقیمانده کمک می کند.
بافت ها و اندام های سالم را حفظ می کند. درخلال IORT برای سرطان مجرای صفرا، یک دوز دقیق تابشی بکار برده می شود درحین آنکه بافت ها و ساختارهای سالم حفظ می شوند.
کوتاه شدن زمان درمان. IORT به بیماران کمک می کند تا زودتر معالجات را به پایان برسانند و به خانه برگردند، این کار با کاهش نیاز به معالجات اضافی انجام می شود. درمان IORT حدود پنج دقیقه طول می کشد.
تقویت پرتو درمانی مرسوم. بیمارانی که باید پس از جراحی، پرتو درمانی دریافت کنند، می توانند تابش تقویتی را با پرتو درمانی IORT بگیرند.
پرتو درمانی TomoTherapy سرطان مجرای صفرا
پرتو درمانی متداول می تواند آسیب زیادی به مجرای صفرا بزند و نیز بر روی بافت های سالم پیرامونی کبد و کیسه صفرا تاثیر منفی بگذارد.
در مراکز درمانی، پرتو درمانی با هدف گیری بالا (HI-ART) ارائه می شود که تومورهای مجرای صفرا را با دوزهای بالایی از پرتو هدف می گیرد و بافت های پیرامونی آن را از آسیب بدور نگه می دارد.
TmoTherapy شکل پیشرفته ای از پرتو درمانی با شدت تعدیل شده (IMRT) و نیز دقت فناوری سی تی اسکن همه را در درون یک دستگاه گرد هم آورده است.
در این روش پیشرفته پزشکان می توانند از پرتوهای نیرومند و دقیق برای درمان تومورهای دور از دسترس بهره بگیرند. با استفاده از سی تی اسکن برای تائید شکل و موقعیت تومور پیش از هر جلسه درمانی، قرار گرفتن بافت سالم کبد و اندام های مجاور در برابر پرتوها، کاهش داده می شود.
TmoTherapy مزایای متعددی دارد:
پیش از درمان- با فناوری پیشرفته اسکن، یک تصویر سه بعدی از بدن تهیه می شود به گونه ای که پرتوهای تابشی می توانند برطبق سایز، شکل و موقعیت تومور در آن زمان هدف گیری شوند.
درخلال درمان- می توان شدت و جهت پرتوهای تابیده شده را به صورت همزمان تنظیم کرد. یک شیوه انقلابی وجود دارد که تومورها را در یک زمان واحد بصورت لایه به لایه مورد مداوا قرار می دهد.
پس از درمان- عوارض جانبی مانند مشکلات گوارشی، بعلت کم تر رسیدن پرتوها به بافت و اندام های سالم مجاور، به حداقل می رسد.
بسیاری از بیماران دچار سرطان مجرای صفرا که تولرانس ماکزیممی از پرتو درمانی گرفته اند، ممکنست داوطلب انجام TmoTherapy باشند.
TheraSphere برای سرطان مجرای صفرا
TheraSphere یک نوع درمان برای سرطانی است که به کبد سرایت کرده باشد. در این روش نوین، تومورها با ساچمه های میکروسکوپی دارای مواد رادیواکتیو که microsphere نامیده می شوند، هدف قرار می گیرند تا پرتوها را مستقیما به تومور سرطانی کبد برسانند.
از این روش برای درمان سرطان کبد غیرقایل جراحی استفاده می شود و نیز سرطان هایی که از دیگر بخش های بدن از قبیل روده بزرگ، شش ها، پستان و یا لوزالمعده به کبد سرایت کرده اند.
در روش TheraSphere با استفاده از ساچمه های شیشه ای خاصی که microsphere نامیده می شوند، پرتوها را مستقیما به تومورهای کبد می رسانند. ساچمه هایی که هریک قطری به اندازه یک سوم قطر موی سر انسان را دارند و به مواد رادیواکتیو آغشته شده اند تا به از بین بردن یاخته های سرطانی کبد کمک کنند.
پرتو درمانی TheraSphere از طریق لوله ای که پزشک آن را به شریان کبدی هدایت می کند، انجام می شود. سپس microsphere ها را مستقیما از طریق لوله در رگی قرار می دهند که خون رسانی به تومور را انجام می دهد. هنگامی که در کبد، microsphere ها در رگ کوچک خون رسان تومور محبوس می شوند، پرتوها مستقیما به تومور می رسند.
مزایای TheraSphere برای درمان سرطان کبد اینها هستند :
یک درمان مناسب و راحت سرپایی است.
این روش پرتو درمانی داخلی از رگ خون رسان به تومور برای درمان دقیق و مستقیم استفاده می کند و این درحالیست که بافت سالم پیرامونی از آسیب به دور می ماند.
بسیاری از بیماران دارای سرطان کبد که تولرانس ماکزیممی از تابش دریافت کرده اند، ممکنست داوطلب برای انجام TheraSphere باشند.
شیمی درمانی سرطان مجرای صفرا
شیمی درمانی برای سرطان مجرای صفرا
شیمی درمانی، استفاده از داروها برای نابود کردن یاخته های سرطانی در همه بدن است. از شیمی درمانی اغلب برای درمان سرطان مجرای صفرا در مراحل پیشرفته آن استفاده می شود. برای مواردی که سرطان به فراتر از کبد سرایت نکرده باشد، می توان شیمی درمانی را با پرتو درمانی یا جراحی ترکیب کرد.
بسیاری از بیماران در ابتدا شیمی درمانی می شوند. برای درمان سرطان کبد، شیمی درمانی درون شریانی و نیز chemoembolization ، دو روش برای رساندن مستقیم داروها به تومور می باشد.
می توان با درمانگرهای طب سوزنی و طب naturopathic دیدار کرد تا معالجات حمایتی برای پیش از شیمی درمانی و یا درخلال شیمی درمانی انجام داد تا بتوان عوارض جانبی شیمی درمانی از قبیل تهوع و استفراغ را کاهش داد.
توجه بر عوارض جانبی شیمی درمانی سرطان مجرای صفرا
برای کمک به مدیریت عوارض جانبی، شیمی درمانی در مقادیر کوچک و درخلال دوره ای چند روزه به بیمار داده می شود. دوزهای کوچک تر داروهای شیمی درمانی را می توان راحت تر کنترل کرد و عوارض جانبی ناشی از آن را کاهش داد، عوارضی از قبیل تهوع و کوفتگی.
اعضاء گوناگون تیم مراقبت از قبیل درمانگرهای طب naturopathic، مدیریت درد و کارشناس تغذیه با یکدیگر همکاری می کنند تا از عوارض جانبی جلوگیری کنند و یا آن را ساده تر کنند.
Chemoembolization سرطان مجرای صفرا
chemoembolization برای سرطان مجرای صفرا
chemoembolization گزینه درمانی نوین دیگری است که روشی را برای رساندن مستقیم شیمی درمانی به تومور مجرای صفرا ارائه می دهد و این درحالیست که قرار گرفتن بافت های سالم را در برابر پرتوها به حداقل می رساند.
embolization روشی درمانی است که جریان خون را به تومور کاهش می دهد. بستن مسیر خون سبب می شود که تومور نتواند اکسیژن و مواد غذایی مورد نیاز خود را بگیرد. برخلاف دیگر اندام ها، کبد دو مسیر تغذیه خون دارد: سیاهرگی که بیشتر یاخته های طبیعی کبد را تغذیه می کند و شاهرگ کبدی که یاخته های کبد را تغذیه می کند. این ویژگی منحصر بفرد به پزشک امکان آن را می دهد که بتواند یاخته های سرطانی کبد را از بین ببرد درحالیکه آسیبی به بافت سالم آن نرسد.
براساس مرحله پیشرفت تومور و سایز و موقعیت آن، تعیین می شود که آیا embolization برای بیمار مناسب است یا نه.
فرآیند chemoembolization
همچنین chemoembolization به عنوان trans-arterial chemoembolization (TACE) نیز نامیده می شود که روش embolization را با شیمی درمانی درون شریانی (IAC) ترکیب می کند.
پزشک از پرتو ایکس برای هدایت یک لوله به شاهرگ کبدی - که تغذیه کننده مقدماتی کبد است- استفاده می کند و سپس داروهای شیمی درمانی را مستقیما به کبد می رساند. داروهای شیمی درمانی را می توان بر روی microsphere ها (ساچمه هایی ریز) پوشش داد و یا می توان این داروها و microsphere ها را جداگانه تزریق کرد. در روشی دیگر، جریان خون را به تومور قطع می کنند و دوزهای بالایی از داروهای شیمی درمانی را مستقیما به یاخته های سرطانی می رسانند.
عوارض جانبی chemoembolization
با وجود آنکه تومور و یاخته های سالم کبد هریک منابع خون رسانی متفاوتی دارند، chemoembolization برخی از منابع خون رسانی به یاخته های سالم کبد را کاهش می دهد. این یک موضوع جدی خواهد بود اگر شخص در بخشی غیرسرطانی کبد خود، بیماری کبدی داشته باشد.
عوارض جانبی عمومی embolization می تواند شامل درد، تب، عفونت کبدی، التهاب کیسه صفرا و ایجاد لخته های خون در رگ های خونی کبد باشد.
شیمی درمانی درون شریانی برای سرطان مجرای صفرا
در مراکز درمانی پیشرفته، روش های نوین شیمی درمانی ارائه می شود بدین گونه که عوارض جانبی شیمی درمانی از قبیل تهوع، کم شدن تعداد گلبول های خون و نیز کوفتگی کاهش داده می شود.
شیمی درمانی درون شریانی (IAC) نوعی شیمی درمانی موضعی است که در آن داروهای شیمی درمانی سرطان مجرای صفرا مستقیما و از طریق لوله ای که در شریان تغذیه کننده تومور قرار می گیرد، داده می شوند.
درخلال شیمی درمانی درون شریانی برای سرطان مجرای صفرا، داروهای شیمی درمانی مستقیما و از طریق شریان کبدی (با تزریق شریان کبدی) به بدن بیمار داده می شود. برای بدست آوردن یک "نقشه راه" از سیستم شریانی بیمار، شیمی درمانی درون شریانی با قرار دادن یک لوله ظریف در شریان ساق پای چپ و نیز بررسی سیستم شریانی بیمار در زیر یک اسکوپ ویژه و با استفاده از ماده ای رنگی آغاز می شود. پس از نقشه برداری، داروهای شیمی درمانی سرطان مجرای صفرا را مستقیما به شریان بیمار تزریق می کنند.
تومور مجرای صفرا، دارو را دریافت می کند و کبد بیشتر دارو را تجزیه می کند و این پیش از آنست که دارو بتواند به سایر بخش های بدن برسد. درنتیجه، این نوع شیمی درمانی نسبت به سایر روش های شیمی درمانی، عوارض جانبی کم تری را سبب خواهد شد.
ریشه کنی (Ablation) تومور سرطان مجرای صفرا
اگر قرار به انجام جراحی نباشد، ممکنست بتوان از گزینه درمانی ablation بهره گرفت.
ریشه کنی (ablation) برای بیمارانی انجام می شود که به علت کاهش عملکرد کبد و یا دلایل دیگر نمی توانند جراحی شوند. این روش برای نابود کردن تومور بدون برداشتن آن بکار می رود. این روش برای بیمارانی مناسب است که چند تومور کوچک دارند. در مورد برخی از بیماران می توان این روش را با embolization ترکیب کرد.
Ablation رادیو فرکانسی
در رادیوفرکانسی تومور کبدی (RFA)، از جریان الکتریکی با فرکانس بالا برای گرم کردن و نابود کردن یاخته های سرطانی استفاده می شود.
به هنگام اجرای این روش، جراح یک پروب باریک سوزن مانند را از طریق پوست به تومور وارد می کند و بوسیله اولتراسوند یا سی تی اسکن، پروب را به محل مورد نظر هدایت می کند. انرژی الکتریکی از طریق نوک پروب عبور می کند و تومورهای سرطانی کبد را حرارت می دهد و از بین می برد. ablation رادیوفرکانسی در مقایسه با دیگر روش های ablation، کم ترین خطر را دارد.
این روش به یک روش اصلی برای از بین بردن تومورهای کوچک تبدیل شده است. در این روش، درمان سریع تر با هدف گیری بهتری ارائه می شود که عوارض جانبی کم تری به همراه دارد و نسبت به معالجات استاندارد، نیاز به بستری شدن کم تری نیز دارد.
Cryoablation
در روش Cryoablation از سرمای شدید برای نابود کردن یاخته های سرطانی استفاده می شود. پزشک با هدایت توسط تصویربرداری اولتراسوند، یک پروب فلزی بنام cryoprobe را که حاوی نیتروژن مایع است، مستقیما در درون تومورهای کبد قرار می دهد. cryoprobe با منجمد کردن، تومور را نابود می کند. با این روش نسبت به دیگر روش های ablation می توان تومورهای بزرگ تری را از بین برد. این روش گاهی نیاز به بیهوش کردن بیمار دارد.
فتودینامیک برای سرطان مجرای صفرا
گاهی می توان از فتودینامیک- درمانی برای درمان برخی از سرطان های مجرای صفرا استفاده کرد. درخلال این نوع درمان، یک داروی فعال شده به نور به درون ورید تزریق می شود. یک آندوسکوپ را از گلو به مجرای صفرا می فرستند و از نور برای ازبین بردن یاخته های سرطانی تومور استفاده می کنند.
تیم مراقبت بررسی خواهند کرد که آیا فتودینامیک- درمانی گزینه درمانی مناسبی برای بیمار است یا نه.
تغذیه درمانی سرطان مجرای صفرا
بسیاری از کسانی که زیر درمان سرطان مجرای صفرا قرار می گیرند، دراثر کاهش اشتها، کوفتگی و کم شدن میزان گوارش غذا، تعادل غذایی آنها به هم می خورد.
تغذیه درمانی به قوی ماندن بیمار و تعادل غذایی او کمک می کند تا بیمار بتواند ضمن اینکه با بیماری مبارزه می کند، راحتی نسبی خود را نیز حفظ کند.
متخصص تغذیه، ارزیابی کاملی از بیمار انجام می دهد تا کالری ها و پروتئین مورد نیاز روزانه را تعیین کند. او سوابق پزشکی و برنامه درمانی بیمار را بررسی می کند تا غذاهای مقوی را درخلال درمان او تجویز کند.
متخصص تغذیه، وضعیت بیمار را از آغاز تا پایان معالجات سرطان کبد زیرنظر می گیرد و اصلاحات مورد نیاز در برنامه غذایی را برای به حداقل رساندن عوارض جانبی و جلوگیری از توقف معالجات انجام می دهد.
برای بیمارانی که زیر درمان های تهاجمی سرطان کبد قرار دارند و نمی توانند نیازهای غذایی خود را از راه دهان دریافت کنند، تغذیه درمانی می تواند گزینه های جایگزینی را فراهم سازد که شامل تغذیه وریدی و لوله غذا رسان می باشد.
تیم تغذیه درمانی با مسئولین طب naturopathic همکاری می کند تا سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند و عوارض جانبی معالجات سرطان مجرای صفرا را مدیریت کنند. ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن بیمار از قبیل کاروتن، سلنیوم، ویتامین C و ویتامین E به بیمار داده می شود تا گوارش و تغذیه بهینه او را مورد پشتیبانی قرار دهند.
همچنین تیم تغذیه درمانی در باره رفتارهای درست غذایی به خانواده بیمار آموزش های مورد نیاز را خواهد داد تا بیمار بتواند پس از بازگشت به خانه، از برنامه غذایی درستی برخوردار باشد.
مدیریت و کنترل درد برای سرطان مجرای صفرا
مسئولین مدیریت درد، وضعیت بیمار را بررسی می کنند که این کار با بهره گیری از ابزارهای گوناگونی از جمله شاخص های مدیریت درد و روش های پیگیری نشانه های بیماری انجام می شود. هدف فقط کمک به مدیریت درد در پیش از درمان، درخلال درمان و پس از آن نیست بلکه بهبود در راحتی بیمار نیز مورد نظر می باشد.
بسیاری از بیماران از معالجات پیشین خود دچار عوارض جانبی شده اند. یک برنامه کنترل درد براساس تجویزاتی که برای بیمار داده شده است، تهیه خواهد شد. درخلال مراقبت ها، مسئول مدیریت درد وضعیت درد بیمار را مرتبا ارزیابی خواهد کرد. از شاخص مدیریت درد استفاده خواهد شد تا معلوم شود که وضعیت بیمار در آن روز خاص چگونه می باشد.
رویکرد تیمی برای مداوای درد
تیم مدیریت درد کاملا با دیگر معالجات مربوط به بیمار هماهنگ است. مدیریت درد علاوه بر دارو می تواند یک یا چند مورد از معالجات کمکی زیر را شامل شود :
طب Naturopathic از معالجات طبیعی استفاده می کند تا به بیمار در مبارزه با درد کمک کند.
تیم توانبخشی نقشی کلیدی در مدیریت درد سرطان استخوان بازی می کند و این با استفاده از انواع فیزیوتراپی و نیز دیگر تکنیک ها برای بهبود حرکت و آزاد کردن اندروفین ها انجام می شود. ماده اخیر، حاصل سیستم ایمنی طبیعی دفاع در برابر درد است.
تیم طب ذهنی- جسمی برای آموزش ابزارهای ریلکسیشن دردسترس است تا برای کنترل درد به بیمار کمک کند و دلشوره و نیز کوفتگی مرتبط با معالجات را کاهش دهد.
طب Naturopathic برای سرطان مجرای صفرا
طب Naturopathic برای سرطان کبد
مسئولین naturopathic متخصصینی هستند که از معالجات غیرسمی برای پشتیبانی از بیمار و تحریک مداوای خود- به خود استفاده می کند که این بر روی ایجاد سلامت در شخص تاکید دارد. هدف از طب naturopathic ، کم کردن عوارض جانبی درمان سرطان کبد و مداخله ملایم در بازگرداندن سلامت بیمار می باشد.
مسئولین naturopathic به عنوان مشاورینی برای پزشکان تیم درمان عمل می کنند تا بیمار بتواند نیروی لازم برای مبارزه با سرطان را در خود حفظ کند.
برنامه طب Naturopathic ویژه بیمار.
درمانگرهای naturopathic با بیمار مشورت خواهند کرد، همچنین پرونده پزشکی و مکمل هایی را که بیمار دریافت کرده است و نیز عوارض جانبی که او بدان دچار است، بررسی خواهد شد.
به هنگام تهیه برنامه naturopathic، نوع سرطان و مرحله پیشرفت آن در بدن بیمار بررسی می شود و نیز معالجات پیشین و فعلی بیمار مورد توجه قرار می گیرند. همچنین درخلال معالجات، مسئول naturopathic مداواهایی را پیشنهاد می کنند تا هرگونه عوارض جانبی ناشی از معالجات را به حداقل برساند. مکمل ها و ویتامین های داده شده به بیمار زیرنظر گرفته می شود تا بتوان از ایمن بودن داروها برای بیمار و نیز جلوگیری از توقف روند معالجات مطمئن شد.
اهداف هر درمان naturopathic بر پایه موارد زیر استوار است :
پشتیبانی از سوخت و ساز و گوارش طبیعی برای بهینه کردن تغذیه بیمار درخلال درمان سرطان مجرای صفرا
مدیریت هرگونه عوارض جانبی درمان سرطان از قبیل تهوع و کوفتگی
تقویت عملکرد ایمنی بدن
پشتیبانی از سلامت دراز مدت بیمار
درمانگرهای naturopathic ، توصیه هایی از بین معالجات طبیعی گوناگون بشرح زیر انجام می دهند :
داروهای گیاهی شامل مکمل ها و چای های گوناگون
تجویز چیزهایی طبیعی از قبیل سیر، زنجبیل و آب نمک.
تجویز دارو به ویژه فرآورده های گیاهی که قدرت درمان خود بخود بدن و نیز سیستم ایمنی را تقویت می کند
فیزیوتراپی و ورزش درمانی که شامل ماساژ و روش های ملایم مورد استفاده برای ماهیچه های عمقی و مفاصل می باشد.
آب درمانی که بهره گیری از آب را براساس شیوه هایی مانند سونای بخار و خشک و آب سرد و نیز دیگر معالجات تجویز می کند
مشاوره در باره سبک زندگی- بسیاری از بیماری ها را می توان با غذا و مکمل های غذایی درمان کرد، ضمن اینکه با این روش، عوارض جانبی کم تری نیز بوجود می آید. درمانگرهای طب naturopathic از رژیم غذایی، سلامت طبیعی و دیگر اقدامات برای پشتیبانی از سلامت بیمار درخلال درمان سرطان و پس از آن بهره می گیرند.
طب سوزنی- گاهی از طب سوزنی نیز برای این معالجات استفاده می شود
طب ذهنی- جسمی برای سرطان مجرای صفرا
طب ذهنی- جسمی درخلال درمان سرطان کبد و نیز پس از آن، از بیمار پشتیبانی می کند و این پشتیانی، پیش از معالجات سرطان مجرای صفرا، درخلال معالجات و پس از آن انجام می شود. تیم طب ذهنی- جسمی، ابزارها و روش هایی را بکار می بندد تا به بیمار برای چیره شدن بر هرمشکل جسمی، احساسی و روحی ناشی از مبارزه با سرطان کمک می کند.
فعالبت ها، کلاس ها و معالجات ریلکسیشن تنها بخشی از برنامه های طب ذهنی- جسمی می باشد که در مراکز درمانی برای کاهش استرس و راحتی بیشتر بیمار ارائه می شود. این خدمات برای بیماران و خانواده آنها در دسترس است:
مشاوره های فردی، زوجی و خانوادگی- درمانگر طب ذهنی- جسمی، گزینه های موجود ازجمله گروه های پشتیبانی، مشاوره و خدمات درمانی فردی را به بیمار معرفی می کند.
تصویر سازی ذهنی- یک تکنیک ریلکسیشن است که به بیماران استفاده از تصاویر ذهنی مثبت را برای مدیریت استرس و اختلالات فیزیکی آموزش می دهد. تصویر سازی ذهنی را می توان برای کمک به بیمارانی که با درد، تهوع و دلشوره بسر می برند، بکار برد و نیز از آن برای پشتیبانی سیستم ایمنی بدن بهره گرفت.
آموزش تنفس عمیق- درمانگر طب ذهنی- جسمی با هر بیمار برای آموزش تنفس عمیق، ریلکسیشن و مدیریت استرس کار می کند.
خنده درمانی- جلسات خنده درمانی، مکان امنی را برای بیمارانی فراهم می سازد که می توانند بخندند. پژوهش ها نشان داده است که این نوع از طب ذهنی- جسمی می تواند استرس را کاهش دهد، درد را بهبود بخشد و فشار خون را متعادل کند.
انرژی درمانی- یک تمرین ملایم و دردسترس می باشد که از تکنیک های ویژه ای برای کمک به برگرداندن انرژی بدن و متعادل ساختن آن بهره می گیرد، توانایی بیمار را برای بهبود یافتن تقویت می کند، استرس را کم می کند و آرامش ذهنی را افزایش می دهد.
Qigong- این هنر مداوای مربوط به چین باستان از یک سری حرکت های نرم و روان بهره می گیرد تا ذهن و بدن را متمرکز کند. تصور می شود که Qigong به کاهش استرس کمک می کند، نیروی حیاتی ایجاد می کند و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند. حرکت های نرم، گردش مایع لنفاوی را در بدن افزایش می دهد که این برای بیماران سرطانی اهمیت زیادی دارد.
درمانگرهای ذهنی- جسمی با تیم درمان همکاری نزدیکی می کنند و در تصمیم گیری ها به بیمار کمک می کنند. آنها همچنین می توانند بیمار را به مسئولین درمانی، گروه های پشتیبان و نیز خدمات مشاوره ای در خانه بیمار و پس از بازگشت او پیوند دهند.
توانبخشی برای سرطان مجرای صفرا
سرطان مجرای صفرا و درمان آن می تواند بر روی عملکرد فیزیکی بیمار تاثیرگذار باشد. تیم توانبخشی به بیمار کمک می کند تا نیرو و پایداریش را تقویت کند، اعتماد به نفس خود را دوباره بدست آورد، استرس خود را کاهش دهد و انرژی مورد نیاز برای فعالیت های لازم درخلال درمان سرطان مجرای صفرا را حفظ کند.
تیم توانبحشی می تواند شامل فیزیوتراپیست ها و آسیب شناس های گفتاری باشد.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپیست ها به عنوان بخشی از برنامه درمانی سرطان مجرای صفرا می توانند به طراحی برنامه ورزشی ویژه بیمار کمک کنند، برنامه ای که تمرینات رنج حرکتی را با ورزش های مقاومتی سبک ترکیب می کند تا کوفتگی بیمار را به حداقل برساند و عملکرد فیزیکی او را بهینه سازد.
آسیب شناسی گفتاری و زبانی
بسیاری از بیماران دارای سرطان مجرای صفرا که شیمی درمانی می گیرند، لازمست تا از منافع آسیب شناسی گفتاری و زبانی بهره مند شوند. فیزیوتراپیست ها بر روی مشکلاتی از قبیل خشکی دهان، مشکل در بلع غذا، تغییر صدا و تغییرات شناختی که ناشی از شیمی درمانی می باشد، تمرکز می کنند.
ماساژ درمانی
درمانگرهای ماساژور می توانند به کاهش درد مربوط به سرطان کمک کنند.
Auriculotherapy
یک نوع درمان توانبخشی بدون درد و غیر مخرب است که از تحریک لاله گوش استفده می کند که این می تواند در کاهش عوارض جانبی ناشی از معالجات کمک کند، عوارضی از قبیل درد، تهوع و یا کوفتگی.