کاربر: میهمان
با پزشکان معرفی شده در این سایت تماس بگیرید و مشکلات خود را مطرح نمایید  

اطلاعات مربوط به سرطان معده

سرطان معده چیست؟

سرطان معده (که سرطان شکم نیز نامیده می شود)، می تواند در هر بخشی از معده گسترش یابد و ممکنست که از طریق معده به سایر اعضاء بدن نیز توسعه یابد. ممکنست که این سرطان از دیواره معده به سمت مری و یا روده کوچک نیز رشد کند.

احتمال دارد این سرطان از دیواره معده گسترده تر شود و به نزدیک غدد لنفاوی و اعضاء دیگر بدن از قبیل کبد، لوزالمعده و روده بزرگ نیز برسد و حتی به بخش های دورتری نیز سرایت کند؛ از قبیل ریه ها، غدد لنفاوی بالای ترقوه و در زنان به تخمدان ها.

موسسه ملی سرطان در آمریکا اعلام کرده است که هرساله 21000 نفر در ایالات متحده به سرطان معده دچار می شوند. خوشبختانه نرخ ابتلاء به سرطان در 60 سال اخیر، به گونه چشمگیری کاهش داشته است.

درک موضوع سرطان معده

پژوهشگران فهمیده اند که بعضی از آدم ها بیشتر در معرض سرطان معده هستند. این بیماری بیشتر در افراد بالای 55 سال دیده می شود. سرطان معده در مردمان دو برابر زنان وجود دارد و در بین سیاه پوستان آمریکا، بیش از سفید پوستان رایج است.

سرطان معده در برخی از بخش های جهان بیشتر از جاهای دیگر شیوع دارد، مانند ژاپن، کره، قسمت هایی از اروپای شرقی و آمریکای لاتین. مردمان این مناطق غذاهای زیادی می خورند که به روش های خشک کردن، دودی کردن، نمک سود کردن و یا ترشی انداختن نگهداری می شود. دانشمندان معتقدند که خوردن غذاهایی که با این روش ها نگهداری می شود، ممکنست که در ابتلاء به سرطان معده نقش داشته باشد. از سوی دیگر، غذاهای تازه (به ویژه میوه ها و سبزیجات تازه و نیز میوه های تازه ای که به گونه مناسبی منجمد شده اند)، می تواند محافظی در برابر این بیماری باشند.

زخم های معده، احتمال ابتلا به سرطان معده را افزایش نمی دهد اما برخی از بررسی ها مشخص کرده اند که یک نوع باکتری بنام Helicobacter pylori (H. pylori) که ممکنست التهاب و زخم را سبب شوند، شاید یک عامل ابتلاء به این بیماری باشد. پژوهش این موضوع را مطرح کرده است که کسانی که عمل جراحی معده داشته اند و یا دچار کم خونی شدید، فقدان اسید کلریدریک در شیره معده (achlorhydria) و یا ضعف معده هستند (که معمولا منجر به افزایش ترشح معده نسبت به حالت طبیعی می شود)، احتمال ابتلاء به سرطان معده در آنها افزایش می یابد.

انواع سرطان معده

انواع گوناگون سرطان معده شامل موارد زیر است:

  • سرطان غده در درون سلول های پوشش میانی معده گسترش می یابد. بیشتر سرطان های معده، به عنوان سرطان غده طبقه بندی می شوند.

  • سرطان غدد لنفاوی، یک نوع سرطان مربوط به بافت سیستم ایمنی است که در هرجایی که بافت های لنفاوی وجود داشته باشد، شروع به کار می کند. این سرطان در معده بندرت پیش می آید و فقط حدود چهار درصد از سرطان های معده را تشکیل می دهد.

  • تومورهای stromal معده ای و روده ای و یا GIST ها، شکل نادری از سرطان معده هستند که در سلول خاصی که در پوشش معده یافت می شود و بنام سلول های interstitial (مربوط به فضاهای کوچک بین سلول ها) مرتبط با Caial است (ICC ها)، دیده می شود. در زیر میکروسکوپ، سلول های GIST، شبیه به سلول های عضلات و یا سلول های عصبی می باشند.

  • تومورهای Carcinoid ، در سلول های تولید کننده هورمون معده آغاز بکار می کنند. این تومورها معمولا به سمت اندام های دیگر گسترش نمی یابند و فقط حدود سه درصد از سرطان های معده را تشکیل می دهند.

نشانه های سرطان معده

بیشتر بیمارانی که در مراحل اولیه سرطان معده هستند، نشانه ای از بیماری ندارند. در دیگر موارد، شخصی که سرطان معده دارد، ممکنست نشانه های این بیماری را با ویروس های متداول مربوط به معده، اشتباه بگیرد.

هنگامی که علائم و نشانه های سرطان معده آشکار نیست، ممکنست که بیماری به مراحل پیشرفته ای رسیده باشد. به همین علت، این مهمست که هرکسی به این موضوع توجه داشته باشد که به هنگام دیده شدن نشانه های بیماری، به پزشک اطلاع دهد.

برخی از نشانه های متداول بیماری سرطان این ها هستند:

کاهش وزن بی علت- نداشتن اشتها و یا کاهش وزن بی دلیل، یکی از نشانه های متداول سرطان است.

درد معده- احساس ناراحتی در شکم و یا درد در شکم در بالای ناف، می تواند نشانه ای از سرطان معده باشد. همچنین تورم یا جمع شدن مایع در شکم نیز ممکنست در اثر سرطان معده باشد.

احساس پر بودن معده- بسیاری از بیماران دارای سرطان معده، پس از خوردن کمی غذا، احساس پر بودن در قسمت فوقانی شکم خود می کنند.

سوزش معده- سوء هاضمه، سوزش معده و یا نشانه هایی شبیه زخم، اغلب توسط بیماران دارای سرطان معده احساس می شود.

حالت تهوع و استفراغ- برخی از این بیماران، نشانه هایی از قبیل تهوع و بالا آوردن دارند و گاهی ممکنست در استفراغ آنها خون دیده شود.

احتمال دارد که بیشتر این نشانه های بالقوه سرطان معده، در اثر شرایط دیگر و یا ناشی از انواع دیگر سرطان باشد. اگر این نشانه ها ادامه دار باشد، بهتر است که با یک متخصص مشورت کنید که آیا احتمال ابتلاء به سرطان معده را دارید یا نه.

 

کی از پزشک وقت بگیرید؟

کاهش وزن ممتد و دردهای گوناگون، ممکنست نشانه هایی از سایر سرطان ها و یا موارد دیگر باشد. بهتر اینست که در صورت داشتن نشانه های سرطان معده، با پزشک خودتان صحبت کنید و بفهمید که آیا احتمال ابتلاء به این بیماری را دارید یا نه. ممکنست نشانه هایی که شما دارید، در اثر ویروس معده و یا مواردی که جدیت کمتری دارند، باشد. بهتر است بجای این که تصور کنید این علائم خود به خود برطرف می شوند، با پزشکتان تماس بگیرید.

توجه: ممکنست که این نشانه ها به دیگر موارد و یا سایر انواع سرطان مربوط باشند. بسیار مهم است که برای تشخیص دقیق، با یک متخصص مشورت کنید.

احتمال ابتلاء به سرطان معده

بعضی از دلایل احتمال سرطان معده، ژنتیکی هستند. مثلا معمولا نرخ سرطان معده در مردان بیش از زنان و در بین سیاه پوستان آمریکا، بیش از سفید پوستان رایج است. شرایط ارثی خاص نیز احتمال ابتلاء به سرطان را افزایش می دهد.

وراثت و احتمال سرطان معده

جهش های ژنتیکی خاص و برخی شرایط ارثی، احتمال ابتلاء به سرطان معده را افزایش می دهند:

  • BRCA1 & BRCA2 – جهش ارثی در ژن های BRCA1 و BRCA2 اغلب احتمال بیشتری دارد که مربوط به سرطان سینه باشد. افرادی که این ژن ها را به ارث برده اند، احتمال بیشتری برای ابتلاء به سرطان معده دارند.

  • E-cadherin/CDH1 – مردمی که این جهش ژنی را به ارث می برند، 70 تا 80 درصد احتمال ابتلاء به سرطان معده را در زندگی خود دارند. زنانی که این عیب ژنتیکی را دارند، احتمال بیشتری برای سرطان سینه دارند.

  • سندرم Lynch- ممکنست که این شرایط به سرطان non-polyposis colorectal (HNPCC) ارتباط داده شود، شرایطی ژنتیک که در خانواده ها ایجاد می شود. این شرایط اغلب با یک احتمال افزایش یافته برای سرطان روده بزرگ مرتبط است. همچنین HNPCC ، افراد را مستعد سرطان معده می کند.

  • بواسیر غده ای خویشاوندی (FAP)- این سندروم، سبب ایجاد پلیپ در روده بزرگ، معده و امعاء و احشاء می شود. این بیماری با جهش در ژن های APC ایجاد می شود، این سندرم احتمال ابتلاء به سرطان colorectal را افزایش می دهد و ممکنست که نقش کوچکی در احتمال ابتلاء به سرطان معده داشته باشد.

کمتر ممکنست که فردی بتواند کاری در مورد شرایط ارثی انجام دهد اما عواملی مربوط به سبک زندگی وجود دارد که هرکسی می تواند برای کاهش احتمال ابتلاء کلی سرطان معده انجام دهد. رژیم های غذایی و کنترل وزن، آغاز خوبی برای کار است. غذاهای خاصی از قبیل گوشت عمل آمده، می تواند خطر ابتلاء به عفونت معده را توسط باکتری Helicobacter pylori افزایش دهند.

سرطان معده H. Pylori

پزشکان فهمیده اند که عفونت H. Pylori درازمدت، ممکنست منجر به التهاب و تغییرات سرطانی در پوشش داخلی معده شود. درواقع بیماران دارای سرطان معده، معمولا احتمال ابتلاء به این بیماری را بیشتر از دیگر افراد دارند.

به مانند بیشتر عوامل، عفونت H. Pylori به معنی گسترش سرطان معده نیست بلکه فقط یکی از احتمالات زیادی است که سبب این بیماری می شود.

دیگر عواملی که سبب افزایش احتمال ابتلاء به سرطان هستند، عبارتند از:

  • دخانیات

  • چاقی

  • عفونت ویروسی Epstein-Barr

  • کار در صنایع زغال سنگ، فلز و لاستیک

  • کم خونی مهلک

شما باید با یک متخصص خبره در مورد عوامل ابتلاء به سرطان معده صحبت کنید. ممکنست که آزمایش برای جهش ژنتیکی خاص، به پزشکان کمک کند که ارزیابی بهتری برای بررسی احتمال ابتلاء به این بیماری انجام دهند.

توجه: هر عاملی که سبب افزایش احتمال ابتلاء به بیماری باشد، عامل احتمال ابتلاء نامیده می شود. داشتن یکی از این عوامل، به معنی این نیست که شما سرطان خواهید گرفت و نیز نداشتن این عوامل نیز به معنی این نیست که شما سرطان نخواهید گرفت. اگر فکر می کنید که یک یا چند عامل از این عوامل را دارید، با پزشک خودتان درمیان بگذارید.

تشخیص سرطان معده

تست ها، ابزارها و روش های تشخیص در مراکز درمانی سرطان

در مراکز درمانی سرطان، از تجهیزات پیشرفته و پیچیده ایجاد تصویر بر روی صفحه نمایش (imaging) و نیز انجام روش های آندوسکوپی برای تشخیص سرطان معده استفاده می شود.

روش ها و تست های آندوسکوپی برای تشخیص سرطان معده

متخصصین در بیماری های معده و روده (پزشکانی که در تشخیص و درمان بیماری ها و اختلالات سیستم گوارشی تخصص دارند)، از روش ایجاد تصویر بر روی صفحه نمایش و نیز ابزارهای ابداعی در تشخیص و درمان سرطان معده کمک می گیرند. این روش ها امکان مشاهده درون معده را به صورت سرپایی فراهم می سازد.

  • EGD- به عنوان یک آندوسکوپی از بالا، یک تست اولیه برای تشخیص سرطان معده است. برای تن دادن به یک EGD ، ابتدا دارویی را دریافت می کنید که شما را آرام می سازد (مثلا شما را ریلکس و خواب آلود می کند). پس از آن، متخصص بیماری های معده و روده، یک وسیله آندسکوپی (چیزی مانند یک لوله باریک و نورانی) را به دهان شما وارد می کند. او آندوسکوپ را از گلوی شما می گذراند و آن را به مری و سپس معده پایین می راند و همچنین به درون روده کوچک. آندوسکوپی، متخصص را قادر می سازد که درون اندام های بدن شما را ببیند و ناهنجاری هایی از قبیل تومور، زخم، انسداد و التهاب را چک کند. او از طریق آندوسکوپی، از بافت های غیرطبیعی نمونه برداری می کند. پس از آن بافت نمونه برداری شده، در آزمایشگاه آنالیز می شود تا تعیین شود که آیا سرطان وجود دارد و یا نه. یک روش EGD تقریبا 15 دقیقه طول می کشد.

  • EUS- آندوسکوپی ماوراء صوت (EUS) به متخصص برای آزمایش معده و نیز آزمایش اعضائی از قبیل لوزالمعده، کبد، کیسه صفرا و مجرای صفرا کمک می کند. این فناوری از امواج صوتی برای شناسایی تومورها و غدد لنفاوی مجاور که ممکنست سرطان به آنها گسترش یافته باشد، استفاده می کند. EUS این امکان را می دهد که متخصص تعیین کند آیا سرطان از طریق لایه های معده شما گسترش پیدا کرده است و یا نه و نیز به پزشکان شما کمک می کند که اقدام به معالجه بیماری کنند.

تست های imaging برای سرطان معده

پزشکان از تعدادی تست های تشخیص imaging برای پیدا کردن و تعیین محل دقیق سرطان معده و نیز کمک برای تعیین پیشرفت بیماری استفاده می کنند. این تست ها به پزشکان کمک می کند که توصیه های درمانی را فرمول بندی کنند و بهترین آن را انتخاب کنند.

  • CT- اسکن های پرتونگاری (CT) برای آشکار کردن تصاویر دقیق از شکم شما بکار می رود. این تست ها به پزشکان کمک می کند که بفمهند سرطان در کجای معده شماست و این که آیا به بخش های دیگر شکم سرایت کرده است و یا نه. امکان دارد که اسکن های CT در نقاط گوناگونی از کل سرطان معده شما گرفته شود، چون این تست ها کمک می کند که معلوم شود آیا کار درمان به خوبی پیش می رود یا نه. اسکن های CT معمولا 10 تا 15 دقیقه طول می کشد و می تواند با رنگ کنتراست یا بدون آن انجام شود.

  • MRI- imaging تشدید مغناطیسی (MRI) ، ابزار دیگری برای تشخیص می باشد و برای سرطان معده استفاده می شود. میدان مغناطیسی قوی دستگاه MRI و امواج رادیویی، تصاویر دقیقی فراهم می کند و نسبت به اسکن های CT ، کنتراست بافت های نرم را بیشتر نشان می دهد. این تست ها که ممکنست با رنگ کنتراست یا بدون آن انجام شود، تقریبا یک ساعت به درازا می کشد.

  • PET/CT- این ابزار دو فناوری تشخیص را درهم ادغام می کند: پرتونگاری انتشار پوزیترون (PET) و CT. شما هر دو اسکن را در یک جلسه imaging خواهید داشت. ابتدا یک محلول شکر رادیواکتیو در یکی از وریدهای شما تزریق می شود. شکر در مناطق سرطانی بدن شما جمع می شود. اسکن های PET نشان می دهد که این مناطق در کجا قرار دارند. PET/CT به پزشکان کمک می کند که تعیین کنند که آیا سرطان معده گسترش داشته است یا نه.

  • روش ماوراء صوت شکمی- اگر سیالی در شکم شما وجود داشته باشد، پزشک شما می تواند از این ابزار تشخیص استفاده کند. روش های ماوراء صوت با امواج ماوراء صوت با انرژی بالا و از اندام ها و اکوها، تصویربرداری می کند. می توان از این روش ها برای چک کردن وجود تومور در کبد، لوزالمعده، طحال و کلیه ها استفاده کرد.

  • دنباله های فوقانی معده و روده- برای این تست، شما ابتدا یک محلول باریم گچی مانند می نوشید. محلول از مجرای گوارشی عبور می کند و مری، معده و روده کوچک را رنگی می کند. سپس پرتو ایکس بکار می رود. پرتو ایکس با اندام هایی که توسط محلول باریم رنگی شده اند، منعکس می شود و تصاویری ایجاد می کند که اعضائی را که نیاز به بررسی نزدیک تر با روش آندوسکوپی و یا دیگر تصویربرداری های تشخیص دارد، نشان می دهد.

تست های آزمایشگاهی برای تشخیص سرطان معده

تست های آزمایشگاهی شامل بافت برداری و آزمایش خون، به پزشکان کمک می کند که میزان سرطان معده را تعیین کنند و پیشرفت درمان سرطان را پیگیری کنند.

  • بافت برداری- پاتولوژیست ها (پزشکانی که در تشخیص و طبقه بندی بیماری ها با استفاده از تست های آزمایشگاهی تخصص دارند)، نمونه های بافت و غدد لنفاوی را زیر میکروسکوپ آنالیز می کنند تا وجود سلول های سرطانی را بررسی کنند.

  • تست CBC- تست های شمارش خون کامل (CBC)، تعداد انواع گوناگون سلول ها را در خون تعیین می کند. یک تست CBC را می توان به ویژه درتعیین این موضوع بکار برد که آیا شما سلول های قرمز خونی شما خیلی کم است که منجر به کم خونی می شود.

  • دیگر تست های نشانه گذاری- اگر قبلا تشخیص داده شده است که شما سرطان معده دارید و در حال درمان هستید، می توان این تست های خون را در کنار دیگر تست ها بکار برد. تست های نشانه گذاری تومور، موادی را در خون چک می کند که ممکنست توسط سرطان های سیستم گوارش بوجود بیاید، از قبیل پادتن سرطان زای اولیه (CEA) و CA-19. این تست به پزشکان کمک می کند که موثر بودن معالجات را مونیتور کنند. ممکنست که افزایش در سطوح نشانه گذاری تومور، پیشرفت بیماری و یا برگشت آن را خبر دهد.

  • تست های عملکرد کبد- می توان این تست های خونی را برای ارزیابی کبد انجام داد، عضوی که ممکنست سرطان معده به آن سرایت کند.

 

 
کاربر:
رمز:
لینک ها:    
   
 

پیشگامان
پیشگام
کارت فینگر
پردازش تردد