اطلاعات مربوط به سرطان سینه
سرطان سینه چیست؟
سرطان سینه، سرطانی است که در یاخته های سینه شکل می گیرد. سینه از اجزاء زیر تشکیل شده است: lobule ها (غدد سازنده شیر)، داکت (لوله های کوچکی که شیر را از lobule ها به نوک سینه می رساند)، بافت چربی و بافت ارتباط دهنده، رگ های خونی و رگ های لنفاوی. لوله ها و غدد سازنده شیر، دو ناحیه ای هستند که بیشترین نقش را در تولید یاخته های سرطانی دارند. در موارد نادری سرطان سینه در بافت های چربی نیز آغاز می شود که بافت های بنیادین هم نامیده می شوند. سرطان سینه ممکنست در غدد لنفاوی اطراف هم رخ بدهد، به ویژه غده هایی که در زیر بغل قرار دارند. ا
اطلاعات مربوط به گسترش سرطان سینه
طبق اعلام موسسه ملی سرطان (NCI)، از هر هشت نفر زن که به سن 80 سالگی می رسند، یک نفر از آنها در طول عمر خود مبتلاء به سرطان سینه می شود. این سبب می شود که سرطان سینه پس از سرطان پوست، به دومین سرطان در بین زنان آمریکایی مبدل شود. موسسه NCI برآورد کرده بود که در سال 2009، تعداد 192370 مورد جدید از سرطان های تهاجمی در بین زنان ایالات متحده رخ خواهد داد.
در ایالات متحده از هر چهار مورد سرطانی که تشخیص داده می شود، یک مورد آن سرطان سینه است. اگرچه شیوع سرطان سینه در بین مردان بسیار کم تر است، با این حال هر ساله تقریبا 1700 نفر مرد آمریکائی دچار این سرطان می شوند. ا
مروزه سرطان سینه یکی از موضوعاتی است که در رسانه های گروهی، بیشترین اطلاع رسانی در مورد آن انجام می شود. رویدادهای ملی وبین المللی مربوط به سرطان سینه به آگاهی همگان می رسد. بسیاری از ما کسانی را می شناسیم که قبلا و یا به تازگی در جدال با سرطان سینه بوده اند. خوشبختانه در پژوهش های مربوط به سرطان سینه، پیشرفت هایی از بابت روش های درمانی جدید مبارزه با این بیماری بدست آمده است.
انواع سرطان سینه
انواع گوناگون سرطان سینه وجود دارد. برای تعیین بهترین شیوه درمان این بیماری، پزشک شما ویژگی های تومور سینه را مشخص خواهد کرد که شامل موارد زیر است: (1) آیا بیماری به فراتر از سینه هم گسترش پیدا کرده است؟ (2) نوع بافتی که سرطان در آنجا آغاز شده است، کدامست؟
آیا سرطان سینه گسترش یافته است؟
سرطان سینه واقع در محل (غیر تهاجمی): یاخته های سرطانی در محل خاصی از سینه باقی می مانند بدون این که به بافت های اطراف، lobule ها یا داکت ها گسترش بایند.
سرطان سینه نفوذ کننده (تهاجمی): یاخته های سرطانی، مانع بافت های عادی سینه را می شکنند و از طریق جریان خون و غدد لنفاوی، به دیگربخش های بدن گسترش می یابند.
در کدام بخش از سینه، سرطان بوجود می آید؟
سرطان داکت: سرطانی است که در یاخته های داکت ها آغاز می شود (لوله هایی که شیر را از غده های شیری به نوک سینه می رساند). این نوع سرطان، متداول ترین نوع سرطان سینه است.
سرطان مجرایی در محل (DCIS): یاخته های سرطانی منحصرا در درون جداره داکت های شیری قرار دارند و از طریق دیواره های داکت به بافت های اطراف سینه گسترش می یابند. اگر جراحت های DCIS درمان نشوند، پس از گذشت مدت زمانی، یاخته های سرطانی ممکنست داکت را بشکنند و به بافت های مجاور سرایت کنند و یک سرطان سینه تهاجمی را سبب شوند.
سرطان داکت تهاجمی (IDC) : یاخته های سرطانی در جداره داکت رشد می کنند، دیواره داکت را می شکنند و به بافت های سینه حمله می کنند. ممکنست که از آنجا سرطان به دیگر بخش های بدن نیز گسترش یابد.
سرطان Lobular : سرطانی است که در lobule ها (غدد سازنده شیر) آغاز می شود. lobule ها به داکت ها متصلند که شیر را به نوک سینه می رسانند.
سرطان Lobular واقع در محل (LCIS) : این نوع سرطان در lobule ها آغاز می شود و معمولا از طریق دیواره lobule ها به بافت های اطراف سینه و یا دیگر بخش های بدن سرایت نمی کند. درحالی که این یاخته های غیرطبیعی بندرت تبدیل به سرطان تهاجمی می شوند، حضور آنها دلالت بر احتمال فزاینده ایجاد سرطان سینه در آینده است.
سرطان Lobular مهاجم (ILC) : سرطانی است که در lobule ها آغاز می شود، به بافت های مجاور حمله می کند و می تواند به بخش های دورتر بدن نیز گسترش یابد.
سرطان سینه جنگجو (IBC) : یک نوع کمیاب و درعین حال تهاجمی از سرطان سینه است که می تواند اغلب در درون بافت های نرم سینه رخ می دهد و سبب می شود که رگ های لنفاوی در پوست سینه، بسته شوند. نوع IBC ، 1 تا 5 درصد از سرطان ها سینه در ایالات متحده را به خود اختصاص می دهد و بیش از انواع دیگر سرطان سینه، زنان جوان را مبتلا می کند. بیماری Paget نوک سینه: یک نوع کمیاب از سرطان است که در داکت های سینه (لوله های انتقال دهنده شیر) آغاز می شود و به پوست نوک سینه یا حلقه تیره اطراف نوک سینه سرایت می کند که ممکنست منجر به زبرشدن، قرمزی، خارش و یا سوزش پوست در این بخش ها شود.
تومور سرطانی سینه : نوعی از سرطان سینه است که در بافت های ارتباط دهنده از قبیل بافت ماهیچه ای، بافت چربی و یا رگ های خونی آغاز می شود. این نوع از سرطان سینه، کمیاب است. نمونه هایی از این سرطان شامل تومور phyllodes و angiosarcoma می شود.
برخی دیگر از انواع سرطان سینه اینها هستند: سرطان medullary ، سرطان مجرایی، سرطان mucinous ، سرطان papillary ، سرطان metaplastic ، سرطان adenocystic و سرطان سینه نگاتیو سه تایی.
نشانه ها و علائم سرطان سینه
شاید شناخته ترین نشانه های سرطان سینه، برآمدگی یا جرمی در بافت سینه باشد. اگرچه بسیاری از زنان پس از این که برای پیدا کردن یک برآمدگی در سینه به پزشک مراجعه می کنند، باید از هر گونه تغییری در سینه یا نوک سینه خود آگاه شوند. برای انواع گوناگون سرطان سینه، نشانه های متفاوتی وجود دارد. مثلا سرطان مجرا (IDC) که در مجاری شیر تشکیل می شود، ممکنست برآمدگی مشخصی را در سینه سبب شود که بتوانید آن را حس کنید. سرطان lobular مهاجم (ILC) که در غدد مولد شیر بوجود می آید، ممکنست به ضخیم شدن سینه منجر شود.
نشانه های متداول سرطان سینه
نشانه های سرطان سینه از شخصی به شخص دیگر متفاوت است. برخی از نشانه ها و علائم سرطان سینه شامل موارد زیر است :
تغییرات پوستی از قبیل آماس، قرمزی و یا دیگر تفاوت های قابل مشاهده در یک یا هر دو سینه
افزایش در سایز سینه ها یا تغییر شکل آن
تغییرات در ظاهر نوک یکی از سینه ها یا هر دو سینه
خالی شدن سینه ها بدون این که شیر از آنها بیاید
درد کلی در یک بخش از سینه ب
رآمدگی یا ورمی که در درون سینه حس شود
نشانه های سرطان تهاجمی سینه
نشانه های بارزتر سرطان سینه مهاجم به شرح زیر است :
سوزش یا خارش در سینه ها
تغییر رنگ سینه
بزرگ شدن سایز و یا شکل سینه (در زمانی کوتاه)
احساس تغییر در هنگام لمس کردن سینه (احساس سخت شدن، حساس شدن و یا گرم شدن سینه)
پوسته پوسته شدن و یا پولکی شدن پوست نوک سینه
ایجاد برآمدگی یا ضخیم شدن در سینه
قرمزی و یا فرو رفتگی در پوست سینه (مانند پوست یک پرتقال)
توجه: ممکنست که این نشانه ها در اثر عوامل دیگری نیز جز سرطان بوجود آمده باشد پس خیلی مهم است که برای تشخیص دقیق، با یک متخصص مشاوره کنید.
درک علائم و نشانه های سرطان سینه
اگر به علائم و نشانه هایی که برای سرطان سینه گفته شد توجه کنید، به ویژه اگر در زمره افراد در معرض خطر محسوب می شوید، لازمست که برای تشخیص دقیق، با پزشک خودتان ملاقات کنید. چون پیش بینی سرطان سینه در مراحل اولیه می تواند آن را به میزان خیلی زیادی بهبود بخشد، بنابراین آگاه شدن از تغییرات در اطراف سینه ها، از اهمیت خاصی برخوردار است. همچنین گفتگو با پزشک خودتان در مورد راهنمائی های مربوط به غربال گیری و چیزهایی که برای شما توصیه می شود، لازمست.
احتمال ابتلاء به سرطان سینه
برخی از عوامل احتمال ابتلاء به سرطان سینه به شرح زیر است:
جنسیت- گرچه هرساله تقریبا 2000 مرد مبتلا به سرطان سینه می شوند، با این حال این سرطان در زنان 100 برابر بیشتر است. موسسه ملی سرطان آمریکا برآورد می کند که سالانه بیش از 190000 زن مبتلا به این سرطان می شوند.
سن- بطور متوسط زنان بالای 60 سال احتمال بیشتری دارد که مبتلا به سرطان سینه شوند. فقط حدود 10 تا 15 درصد از موارد این سرطان در زنان جوان تر از 45 سال دیده می شود. البته این درصد در بین نژادهای گوناگون، متفاوت است.
چاقی- ممکنست پس از یائسگی، بافت های چربی در افزایش میزان استروژن شرکت کنند و میزان بالای استروژن، احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. افزایش وزن در بزرگسالی و گسترش میزان چربی در حول کمر نیز می تواند نقشی در این رابطه داشته باشد.
عوامل ارثی- برخی از جهش های ژنی ارثی ممکنست احتمال ابتلا به سرطان را افزایش دهد. جهش در ژن های BRCA1 و BRCA2 ، بیشترین موارد ارثی متداول هستند. ممکنست جهش های کمیابی، برخی از زنان را مستعد ابتلا به سرطان سینه کند. آزمایش های ژنی، وجود مشکلات بالقوه ژنتیکی را نشان می دهد، به ویژه در خانواده هایی که دارای سابقه سرطان سینه هستند.
سابقه در خانواده- داشتن سابقه سرطان سینه در خانواده، به ویژه در مورد زنانی که مادر، خواهر و یا دختر آنها این نوع سرطان را داشته اند، ممکنست خطر مضاعفی را به همراه داشته باشد.
نداشتن بچه- زنانی که بچه ای نداشته اند و یا دیر باردار شده اند (بالاتر از سن 35 سالگی)، ممکنست احتمال بیشتری برای ابتلاء به سرطان سینه داشته باشند. شیر دادن با سینه می تواند به کاهش ریسک ابتلاء به سرطان سینه کمک کند.
دیگر احتمالات ابتلاء به سرطان سینه
دیگر احتمالات ابتلاء به سرطان سینه به شرح زیر است:
داشتن یاخته های غیر طبیعی در سینه (که با نگاه کردن از طریق میکروسکوپ مشخص می شود)
بالا بودن چگالی سینه
تغییرات خاص در سینه
استفاده از داروهای ضد بارداری که از طریق دهان مصرف می شوند، در 10 سال اخیر
آغاز پریود زنانه در سن خیلی پایین (پیش از 12 سالگی) و یائسگی در سن خیلی بالا (پس از 55 سالگی)
هورمون درمانی ترکیبی پس از یائسگی (PHT)
زندگی بدون تحرک
نوشیدن الکل زیاد
قرار گرفتن در معرض پرتوها
استفاده از داروی DES (داروئی که بین سال های 1940 تا 1971 میلادی برای زنان باردار تجویز می شد)
توجه : هر چیزی که احتمال ابتلاء به یک بیماری را افزایش می دهد، عاملی برای احتمال ابتلاء نامیده می شود. دارا بودن عوامل احتمال ابتلاء به سرطان سینه، بدین معنی نیست که شما حتما دچار این بیماری خواهید شد و نداشتن این عوامل بدان معنی نیست که شما به هیچ وجه دچار این بیماری نخواهید شد. اگر فکر می کنید که احتمال ابتلاء به این بیماری را دارید، آن را با پزشک خودتان در میان بگذارید.
روش هایی برای کاهش احتمال ابتلاء به سرطان سینه
موارد زیر روش هایی هستند که شما می توانید از آنها برای کاهش احتمال ابتلاء به سرطان سینه استفاده کنید :
ورزش- احتمال دارد که روش زندگی غیرفعال، احتمال ابتلاء به سرطان سینه را افزایش دهد. انجمن ملی سرطان آمریکا توصیه می کند که در حداقل 5 روز از هفته، به مدت 45 تا 60 دقیقه فعالیت فیزیکی انجام دهید.
داشتن برنامه غذایی سالم و وزن مناسب- برخی بررسی ها نشان داده است که برنامه های غذایی پرچرب، ممکنست احتمال ابتلاء به سرطان سینه را افزایش دهد، البته هنوز این نتایج قطعی نشده اند. اما گفته شده است که یک برنامه غذایی سرشار از میوه و سبزی، ممکنست خطر ابتلاء به برخی از سرطان ها از جمله سرطان سینه را کاهش دهد.
محدود کردن مصرف الکل- مصرف زیاد الکل، با کاهش احتمال ابتلاء به سرطان سینه ارتباط دارد.
دادن آزمایش های منظم- ممکنست پزشک شما، تست های ماموگرافی و نیز آزمایش های منظمی را برای تشخیص سرطان توصیه کند که خودتان بتوانید آنها را انجام دهید، به ویژه پس از سن 40 سالگی؛ تا بتوانید علائم اولیه سرطان سینه را ردیابی کنید.
گفتگو با پزشک خودتان- اگر شما با پزشکتان همکاری کنید، بهتر می توانید عوامل احتمال ابتلاء به سرطان سینه را زیر نظر داشته باشید و مراقبت درستی از سلامتی خودتان بعمل آورید. پزشک شما می تواند راهنمائی های بیشتری در مورد مراقبت از سلامتی ارائه دهد و به شما کمک کند که تصمیم بگیرید چه چیزهایی برای شما بهتر هستند.
مدیریت کردن سبک زندگی و مراقبت از سلامت شخصی، شما را قادر می سازد که احتمال ابتلاء به سرطان سینه را در مورد خودتان کنترل کنید. ممکنست برداشتن گام های پیشگیری، احتمال ردیابی اولیه این سرطان را نیز افزایش دهد.
تشخیص و ردیابی سرطان سینه
تست ها، ابزارها و روش های تشخیص در مراکز درمانی
در مراکز درمان سرطان، در دو روز اول ورود به بیمارستان، تست های تشخیص کاملی انجام می شود. همچنین متخصصین بالینی، سوابق پزشکی شما را بررسی خواهند کرد که شامل تاریخچه سلامت شما نیز می شود. این اطلاعات کمک می کند که بهترین توصیه های درمانی در مورد شما عمل شود.
ابزارها، تست ها و روش های تشخیص سرطان سینه
در تیم سرطان سینه مراکز درمان، از تست ها و ابزارهای پیشرفته ای برای تعیین محل دقیق و نیز تعیین میزان پیشرفت بیماری استفاده می شود تا بتوان درمانی خاص آن بیمار بکار برد. در حین درمان، از تصویربرداری و تست های آزمایشگاهی برای پیگیری سایز تومور، مونیتور کردن واکنش شما به درمان و در صورت نیاز، اصلاح روش درمان استفاده می شود :
معاینه سینه
برای اطمینان از تشخیص دقیق سرطان سینه، ممکنست که پزشک شما را معاینه کند که این معاینه با توجه به توده های بزرگ شده در سینه، برآمدگی ها، آماس و یا ضخیم شدن هایی باشد که شبیه به بافت طبیعی سینه نیستند. او همچنین غدد لنفاوی زیر بغل و یا پیرامون استخوان ترقوه را نیز کنترل خواهد کرد.
Biopsy
در خلال این روش، پزشک یاخته هایی را نمونه برداری می کند و یک پاتولوژیست، یاخته ها را در زیر میکروسکوپ بررسی می کند تا ببیند که آیا سرطانی هستند یا نه. برخی از biopsy های متداول، برای کمک کردن به پزشکان استفاده می شود تا تشخیصی را بشرح زیر انجام دهند: biopsy از نوع aspiration سوزنی ظریف که در حین آن از یک سوزن کوچک استفاده می شود؛ biopsy با سوزن مرکزی که در آن از یک سوزن بزرگ تر استفاده می شود؛ استفاده از سوزن جراحی که در خلال کار، همه یا بخشی از توده واقع در سینه برداشته می شود تا از بابت سرطانی بودن کنترل شود.
biopsy برای نظارت بر غده لنفاوی نگهبان : ممکنست که پزشک شما در ابتدا یک biopsy برای نظارت بر غده لنفاوی انجام دهد تا مشخص کند که آیا سرطان به غدد زیر بغل هم سرایت کرده است؟ در ابتدا یک ماده رادیو اکتیو و نیز یک ماده رنگی به نزدیک محل تومور تزریق می شود. سپس اولین غدد لنفاوی که رنگ می گیرند، برداشته می شوند و توسط یک پاتولوژیست برای بررسی وجود سرطان کنترل می شوند.
biopsy برای دیده بانی غده لنفاوی نگهبان : یک روش تصویر برداری که در طی آن، رادیلوژیست های خبره از فرآیند MRI استفاده می کنند و از نرم افزاری بهره می گیرند تا یاخته ها را مکان یابی کنند و آنها را از بخش های مشکوک سینه نمونه برداری کنند تا بتوانند تشخیص و درمان را برنامه ریزی کنند.
اولتراسوند
در این فناوری از امواج صوتی با فرکانس بالا استفاده می شود تا تصاویر دقیقی از بافت های سینه تهیه شود. این فناوری، امکان ردیابی موارد غیر طبیعی بسیار اندک را نیز فراهم می سازد و نیز در تعیین این مورد که آیا برآمدگی موجود، یک کیست است و یا توده جامدی می باشد. همچنین از این فناوری برای تعیین محل دقیق تومور برای هدایت پزشک در خلال یک روش biopsy و یا aspiration استفاده می شود. مثلا در برخی از موارد، متخصص غدد از یک عمل اولتراسوند در خلال عمل برداشتن تومور استفاده می کند تا پیش از برداشتن تومور، محدوده آن را مشخص کند.
ماموگرافی
در ماموگرافی کاملا دیجیتالی مورد استفاده در مراکز درمان، از تصویربرداری دیجیتالی دقیق با حداقل حالت قرار گرفتن در معرض پرتو استفاده می شود. وقتی که تصاویر دیجیتالی بدست می آید و به یک ایستگاه ماموگرافی دیجیتالی فرستاده می شود، رادیولوژیست ها تصاویر را آنالیز می کنند تا موقعیت دقیق محل را تعیین کنند و وسعت بیماری را تعیین کنند. این فناوری پیشرفته ردیابی، پیشرفت های مهمی را در تشخیص سرطان سینه عرضه می کند که شامل تابش های با دوز پایین، فشار تراکم به میزان کم و آشکارسازی بهبود یافته سرطان سینه می باشد. اغلب بهترین روش برای تشخیص، ماموگرافی می باشد.
دیگر روش های تصویربرداری
MRI : فناوری MRI (تصویربرداری تشدید مغناطیسی)، از امواج رادیوفرکانس برای ایجاد تصاویر متقاطع از سینه ها استفاده می کند. MRI کمک می کند تا تومورهایی را که توسط رادیوگرافی دیده نشده اند، شناسایی شوند.
اسکن PET/CT : این تست، دو فناوری تصویربرداری را با هم ادغام می کند، پرتوگرافی انتشار ذرات پوزیترون (PET) و پرتوگرافی محاسباتی (CT) که در یک مکانیسم و برای ایجاد تصاویر با جزئیات کامپیوتری از مناطق درون بدن بکار می رود. به هنگام ترکیب این دو برای ایجاد یک تصویر واحد، می توان فعالیت غیر عادی را شناسایی کرد و به دقت دید که این فعالیت در کجا رخ می دهد. با این فناوری می توان زخم های تا 8/2 میلیمتر را شناسایی کرد.
تصویربرداری سینه با روش Miraluma : این تست پزشکی هسته ای، به تهیه تصاویر قابل توجهی از زخم های بدخیم در مرکز تراکم و نیز بافت های فیبری سینه کمک می کند. این گزینه غیرتهاجمی می تواند به کاهش تعداد biopsy های مورد نیاز کمک کند و متراکم کردن سینه ها را در خلال ماموگرافی دخیل نکند.
اسکن استخوان: این اسکن نشان می دهد که آیا سرطان به استخوان واقع در سینه هم سرایت کرده است یا نه. در اسکن استخوان، دوز پایینی از مواد رادیواکتیو به یک رگ خونی تزریق می شود تا با جریان خون گردش کند. سپس این مواد در استخوان جمع می شود و توسط یک تصویربرداری هسته ای و با استفاده از یک اسکنر ردیابی می شود.
تست های آزمایشگاهی: تست تومور و تست های ژنتیکی
Oncotype DX : تست Oncotype DX (که تست 21 ژن هم نامیده می شود)، برای تعیین این موضوع استفاده می شود که آیا شیمی درمانی در مراحل اولیه سرطان سینه به زنان کمکی می کند یا نه. این تست آزمایشگاهی همچنین کمک می کند که احتمال عودت بیماری را بفهمیم. با داشتن این اطلاعات، شما و پزشکتان می توانید تصمیمات آگاهانه تری درباره سرطان سینه خود بگیرید.
برش مولکولی تومور: برای این تست آزمایشگاهی، نمونه ای از تومور جابجا شونده و یا عود کننده برداشته می شود که اغلب به عنوان بخشی از biopsy یا جراحی های دیگر است. سپس از بابت واریته ای از آنزیم ها، پروتیئین ها و ژن ها تست انجام می شود تا معلوم شود که کدام درمان های با دارو، احتمال دارد که بیشترین تاثیر را داشته باشد. نمونه هایی از این تست ها شامل تست های تومور HER2 و تست های گیرنده تومور می باشد.
نکته: برخی از بخش های بدن که معمولا سرطان سینه به آنها سرایت می کند، عبارتند از کبد، ریه ها، پوست و مغز.
مرحله بندی سرطان سینه
مرحله بندی سرطان سینه، یک جزء اساسی از طرح درمانی شخصی سازی شده هر شخص می باشد. توصیف هر مرحله از سرطان سینه که مورد تائید مراجع دانشگاهی می باشد، در زیر آمده است :
مرحله صفر از سرطان سینه (سرطان غیر تهاجمی، سرطان در محل اصلی خود)
در مرحله صفر هیچ گونه شواهدی وجود ندارد که یاخته های سرطانی، بخشی از سینه را درهم شکسته باشند و یا از طریق یک بافت طبیعی مجاور، هجوم آورده باشند. از این مرحله بسیار اولیه از سرطان سینه، گاهی به عنوان شرایط پیش- سرطانی نام برده می شود.
مرحله 1 از سرطان سینه
مرحله 1 یک مرحله اولیه از این بیماری می باشد که در خلال آن، تومور به طول دو سانتیمتر می رسد و هنوز هیچ غده لنفاوی در آن وجود ندارد.
زنانی که درمرحله اولیه سرطان سینه بسر می برند، ممکنست تحت عمل جراحی کوچکی قرار گیرند (مثلا عمل lumpectomy ) که پس از آن پرتو درمانی به عنوان درمان موضعی اولیه انجام می شود و یا ممکنست یک عمل mastectomy (برداشتن کل سینه) را به همراه داشته باشند که همراه با ترمیم سینه و یا بدون این ترمیم می باشد تا سینه مجددا ساخته شود. گاهی پس از جراحی، پرتو درمانی نیز در مورد قفسه سینه تجویز می شود. همچنین شیمی درمانی و هورمون درمانی و یا یکی از این دو روش نیز برای تخریب هرگونه یاخته های سرطانی باقیمانده و جلوگیری از عودت سرطان سینه انجام می شود.
مرحله 2 از سرطان سینه
مرحله 2 تشریح می کند که سرطان تهاجمی که در آن، تومور اندازه ای بین دو و پنج سانتیمتر را دارد و یا سرطان دیگر به غدد لنفاوی زیر بغل در همان سمت سینه سرطانی سرایت کرده است. مرحله 2 از سرطان سینه، به دو مرحله فرعی 2A و 2B تقسیم می شود.
مرحله 2A- سه روش برای ظاهر شدن این فاز وجود دارد :
توموری در سینه وجود نداشته باشد ولی سرطان در غدد زیر بغل یافت شود.
سرطان در سینه به دو سانتیمتر محدود شود و غدد لنفاوی مجاور را دربر بگیرد.
سرطان واقع در درون سینه، بزرگ تر از دو سانتیمتر و کوچک تر از پنج سانتیمتر است اما بر روی غدد لنفاوی تاثیری ندارد.
مرحله 2B- این مرحله ممکنست شامل یکی از موارد زیر باشد :
تومور بین دو و پنج سانتیمتر است و به غدد لنفاوی زیر بغل سرایت کرده است.
تومور سرطان سینه بزرگ تر از پنج سانتیمتر است اما غدد لنفاوی در زیر بغل باقی هستند.
زنانی که در مرحله 2 از سرطان سینه قرار دارند، ممکنست تحت عمل جراحی کوچک سینه قرار گرفته باشند (مثلا lumpectomy ) که با پرتو درمانی و یا عمل برداشتن سینه دنبال می شود که همراه با ترمیم سینه و یا بدون آن می باشد تا سینه ترمیم شود. ممکنست غدد زیر بغل زنان برداشته شوند. گاهی زنان پیش از جراحی، برای کوچک شدن تومورشان و یا پس از جراحی برای نابود کردن یاخته های سرطانی باقیمانده و نیز برای جلوگیری از عودت سرطان، تحت شیمی درمانی قرار می گیرند. ممکنست که زنان ترکیبی از دیگر معالجات را نیز داشته باشند از قبیل هورمون درمانی.
مرحله 3 از سرطان سینه
مرحله 3 بنام سرطان پیشرفته موضعی نیز نامیده می شود. در مرحله 3 از سرطان سینه، قطر تومور سینه، بزرگ تر از دو اینچ است و سرطان در غدد لنفاوی زیر بغل گسترده شده یا به دیگر غدد لنفاوی و یا بافت های نزدیک به سینه سرایت کرده است. مرحله 3 از سرطان سینه به مراحل فرعی 3A، 3B و 3C تقسیم می شود.
مرحله 3A- این مرحله توسط یکی از موارد زیر تعیین می شود:
ابعاد تومور بزرگ تر از پنج سانتیمتر است.
دخیل شدن غدد لنفاوی، قابل ملاحظه است. انبوه غدد با هم جمع می شوند یا یکی به دیگری می چسبد و یا همگی در پیرامون بافت گرد هم می آیند.
مرحله 3B- این مرحله توسط یکی از موارد زیر تعیین می شود:
سرطان به بافت های مجاور سینه گسترش پیدا می کند مانند پوست و یا قفسه سینه. سایز تومور ممکنست تغییر کند.
غدد زیر بغل و یا غددی که زیر سینه و در زیر دنده ها قرار دارند نیز ممکنست تحت تاثیر قرار گیرند.
مرحله 3C- سرطان ممکنست که در سینه باشد و یا نباشد ولی به پوست سینه و یا قفسه سینه سرایت کرده باشد. سرطان به غدد لنفاوی پیرامون ترقوه نفوذ می کند و ممکنست که در غدد لنفاوی اطراف استخوان پشت سینه هم وجود داشته باشد.
زنانی که در مرحله 3 از سرطان سینه باشند، ممکنست که تحت شیمی درمانی و یا دیگر معالجات قرار بگیرند تا تومور کوچک شود و عمل جراحی ممکن گردد. پس از جراحی، زنان ممکنست تحت شیمی درمانی، هورمون درمانی و یا ترکیبی از معالجات قرار گیرند تا به جلوگیری از بازگشت بیماری کمک شود.
مرحله 4 از سرطان سینه (جابجایی)
در مرحله 4، سرطان از سینه، زیر بغل و غدد لنفاوی داخلی سینه، به بخش های دیگر بدن نیز گسترش یافته که در مجاورت سینه و یا در بخش های دورتر از آن قرار دارد. ممکنست که تومور به غدد لنفاوی بالای ترقوه (غدد واقع در زیر گردن، بالای ترقوه) نیز سرایت کرده باشد و همچنین به استخوان ها، کبد، ریه ها، پوست و مغز.
زنانی که سرطان سینه جابجا شده دارند، درمانی خواهند داشت که براساس محل جدید سرطان می باشد. استخوان، متداول ترین محلی است که سرطان سینه به آنجا سرایت می کند. معالجات سرطان سینه جابجا شده به استخوان، ممکنست شامل موارد زیر باشد: تومور شناسی اورتوپدی، هورمون درمانی، شیمی درمانی، درمان هدف گذاری شده، پرتو درمانی و یا ترکیبی از معالجات.
عودت سرطان سینه
عودت سرطان سینه به این معناست که بیماری به حالت درمان اولیه خود بازگشته است. بیشتر موارد بازگشت بیماری، در خلال دو یا سه سال اول پس از درمان رخ می دهد اما سرطان سینه می تواند سال ها بعد نیز مجددا اتفاق بیفتد. این نوع از سرطان سینه ممکنست در سینه، قفسه سینه و یا دیگر بخش های بدن عودت کند.
سرطان سینه که بطور موضعی بازمی گردد (مثلا در منطقه جراحی شده)، عودت موضعی بیماری نامیده می شود. اگر بیماری در بخش دیگری از بدن عودت کند، سرطان سینه جابجا شده نامیده می شود. زنانی که سرطان سینه عودت شده دارند، براساس محل عودت بیماری تحت درمان قرار خواهند گرفت.